Tri nova objekta u Domu „Othon“

U Domu za lica ometena u razvoju „Othon“ u Staroj Moravici otvorena su tri nova objekta kao deo projekta „Otvoreni zagrljaj“ koji finansira EU.

 

U Domu za lica ometena u razvoju „Othon“ u Staroj Moravici otvorena su tri nova objekta kao deo projekta „Otvoreni zagrljaj“ koji finansira EU. Ovo je primarni projekat koji treba da doprinese unapređenju položaja korisnika rezidencijalnih ustanova sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama, kroz stvaranje uslova za njihovo uključivanje u društvo i lokalnu zajednicu.

Opšti cilj projekta je poboljšanje socijalne inkluzije osoba sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama. Objekti su izgrađeni, adaptirani i opremljeni za izmeštanje 14 osoba u njih uz pokretanje usluge „stanovanje uz podršku“, što podrazumeva mnogo veću samostalnost korisnika. Svečanom otvaranju objekata prisustvovala je pokrajinska podsekretarka za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju Novka Mojić.

Pozdravljajući prisutne direktor Doma „Othon“ Bela Majlat rekao je da oni koji veruju u budućnost grade dom. „U prethodnih 200 godina mnoge reči su promenile svoje značenje, ali ne i reč dom. Najverovatnije zato što ovaj pojam u sebi sadrži najveće vrednosti: bezbednost, zaštitu, stalnost i ljubav“, istakao je Majlat. Organizovana socijalna briga u ovoj sredini ima tradiciju 200 godina unazad na koju su veoma ponosni. Snaga kontinuiteta ove ustanove krila se u sposobnosti da se prilagodi promenama potreba, a zajednica je bila spremna da da dovoljan broj onih koji su ustanovi pomagali. „Ovakvo nasleđe podstaklo nas je da ne strepimo od novih izazova i onda kad nemamo neposredno iskustvo u vršenju nove usluge“, dodao je Majlat. Ovom novom uslugom, daje se šansa i za 14 korisnika Doma, a razlike koje su postojale između „dva sveta“ svedene su na minimum. „Promena od klasičnih zidova ustanove do mogućnosti slobodnog izbora nisu samo vizuelna iluzija i simboličan preokret, ona je realna i podrazumeva poboljšanje uslova života“, kazao je Majlat. Zahvaljujući EU i „Pokrajinskom sekretarijatu“ na finansijskoj pomoći da se ovaj projekat realizuje, Bela Majlat zaključio je da u vreme kad milioni lutaju tražeći sebi dom, ovakav događaj ima poseban značaj, jer je ovde stvorena harmonija doma.

Pozdravljajući prisutne Novka Mojić naglasila je da je jedna od ključnih obaveza države reforma socijalne zaštite, a jedan od vidova reforme su i takozvane „kuće na pola puta“, tj. „stanovanje uz podršku“, kao što je ovaj projekat. „Pokrajinska vlada i sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju imaju veliko razumevanje za reforme koje se sprovode i dosad su veoma često bili partneri i podrška ustanovama koje su u ovaj proces ušle“, istakla je ona, apelujući na sve nivoe vlasti da se aktivnije uključe u ovakve projekte. „Nije dovoljno ući u realizaciju projekata, jako je važno da oni budu održivi. U vreme ekonomske, ali i socijalne krize neophodno je pružiti svu pomoć ne samo korisnicima u ustanovama već i rukovodstvu i zaposlenima“.

Odgovarajući na pitanja novinara o značaju ovakvih projekata Novka Mojić rekla je da je trenutno na teritoriji AP Vojvodine nekoliko ustanova koje su u reformi i koje realizuju slične projekte. „Jako je bitno da se ljudi iz ustanova što aktivnije uključe u život lokalnih samouprava i osposobe za samostalan život u skladu sa svojim mogućnostima“, dodala je.

Svečanom otvaranju objekata u okviru projekta „Otvoreni zagrljaj“ prisustvovali su i državni podsekretar Laslo Čikoš i koordinator projekta za Staru Moravicu Endre Balaša.

Izvor: www.danas.rs

Autor: G. N.