Više od 150 programa

Tokom manifestacije „Dani evropske baštine”, koja se održava od 19. septembra do prvih dana oktobra, posetioci će moći da pogledaju preko 150 različitih programa, najavila je Nada Zec iz Sekretarijata za privredu.

Tokom manifestacije „Dani evropske baštine”, koja se održava od 19. septembra do prvih dana oktobra, posetioci će moći da pogledaju preko 150 različitih programa, najavila je Nada Zec iz Sekretarijata za privredu.

Ona je istakla da će tim povodom biti održane izložbe, predavanja, prezentacije, filmske projekcije, razgledanja sa vodičem, radionice, programi za decu i osobe sa invaliditetom. Nacionalni koordinatori zemalja u kojima se održava manifestacija odlučili su da zajednička tematska celina za sve zemlje učesnice bude „Industrijsko i tehničko nasleđe”, dok je za nacionalnu temu Ministarstvo kulture i informisanja odabralo „Stare tradicionalne zanate”.

– Najveći broj programa biće obeležen tom temom. Zahvaljujući saradnji nacionalnih ustanova kulture, muzeja nauke i tehnike, kustosi muzeja u saradnji sa kulturnim centrima, opštinskim organizacijama i školama priređuju različite programe u kojima je obeležena ova tema. Centralni događaj ove godine biće u Etnografskom muzeju, gde „Centar za nematerijalno kulturno nasleđe” priređuje stručni skup i izložbu – najavila je Nada Zec i pozvala sve zainteresovane sugrađane da posete tu manifestaciju.

U okviru „Dana evropske baštine”, Prijatelji dece Beograda i opštinska udruženja Prijatelja dece, u saradnji sa Dečjim kulturnim centrom Beograda, organizuju izložbu radova tradicionalnih zanata nastalih u edukativnim i kreativnim radionicama dece i mladih Beograda. Izložba će biti otvorena sutra u 12 sati.

Biće predstavljeno oko 60 eksponata (ikone, kaligrafija, ulje na platnu, grafike, makrame, predmeti ručnog tkanja, predmeti tkanja u smirna tehnici, predmeti od kože, mozaik, fresko slikarstvo i maske). Tokom otvaranja izložbe biće organizovano predstavljanje praktičnog rada dece i mladih u tehnici kaligrafskog pisanja. Izložbom dečjih radova, Prijatelji dece Beograda žele da doprinesu kako negovanju naših tako i opšte tradicionalnih kulturnih vrednosti tradicionalnih zanata među mladima.

Kultura, tradicija i običaji

„Dani evropske baštine” u Beogradu održavaju se redovno od 2002. kao deo evropske manifestacije kojom se predstavlja nasleđe kao zajednička baština evropskih naroda, različitost kultura, tradicije i običaja. Ministarstvo kulture i informisanja, kao koordinator programa za 2015. , izabralo je da ovogodišnja tema bude „Stari i tradicionalni zanati – očuvanje i održanje”.

Kuća Veljković otvorena za posete

Kuća Veljkovića, spomenik kulture u Birčaninovoj 21, otvorena je za posete svakog dana do 24. septembra u okviru manifestacije Dani evropske baštine 2015. Postavka u Kući Veljkovića svedoči o istoriji Beograda i jednoj od porodica koje su imale veliki uticaj na politički, ekonomski i kulturni život našeg grada. Jedino tokom ove manifestacije, posetioci mogu videti vredna umetnička dela iz privatne kolekcije porodice Veljković, posetiti Umetnički paviljon Veljković i obići Kuću u pratnji gđe Katarine Veljković. Obilazak kuće se realizuje svakog dana od 17 do 18 časova, a prijavljivanje je obavezno, na telefon 011/3618-298 i 061/2800-712.

Izvor: www.danas.rs

Autor: G. R.