Dodirni i oseti: Deset dela iz kolekcije Pavla Beljanskog u Narodnoj biblioteci Srbije

Taktilna izložba „Dodirni i oseti: deset umetničkih dela iz kolekcije Pavla Beljanskog“ je otvorena danas, 1. septembra, u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog: Izložba sa delima iz kolekcije Pavla Beljanskog biće otvorena 1. septembra u Narodnoj biblioteci Srbije

 

Beograd – Taktilna izložba „Dodirni i oseti: deset umetničkih dela iz kolekcije Pavla Beljanskog“ je otvorena danas, 1. septembra, u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije.

Postavku čini 10 umetničkih dela iz kolekcije Pavla Beljanskog, tri taktilna dijagrama i sedam gipsanih odlivaka, navodi se u saopštenju Narodne biblioteke Srbije.

Tiflo-staza, taktilni dijagrami, legende na Brajevom pismu, gipsane kopije skulptura, kao i audio-vodiči na dejzi-fleš plejerima, omogućuju u sadržajnom i oblikovnom smislu da se slika doživi i skulptura oseti.

Projekat Spomen-zbirke Pavla Beljanskog „Dodirni i oseti““, prateći primere dobre prakse u svetskim okvirima i u našem okruženju, zamišljen je kao pokušaj popularizacije muzeja kod osoba s invaliditetom.

U želji da osobama sa stečenim ili urođenim nedostatkom čula pruži uvid u deo kolekcije koju je Pavle Beljanski zaveštao 1957. godine, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog realizovala je taktilnu postavku u saradnji sa Školom za osnovno i srednje obrazovanje „„Milan Petrović““ iz Novog Sada.

Projekat je osmišnjen sa ciljem širenja svesti o potrebi prilagođavanja muzejskih prostora i programa iz kulture netipičnoj publici, ali i široj javnosti.

Izložba će biti otvorena do 30. septembra, a ulaz je slobodan.

Izvor: www.blic.rs

Izvor: Tanjug