Državne protekcije po leđima pacijenata

Fond zdravstva ne želi saradnju sa Atomskom banjom, ali priznaje da je to jedna od boljih privatizacija.

Fond zdravstva ne želi saradnju sa Atomskom banjom, ali priznaje da je to jedna od boljih privatizacija.

Beograd – Oboleli od multiple skleroze ne mogu da idu na oporavak o trošku države u Atomsku banju Gornja Trepča, jedinu koja im odgovora, jer kapaciteti u banjama sa kojima Republički fond za zdravstveno osiguranje već ima saradnju – nisu popunjeni.

– Da bi RFZO stavio neku privatnu banju na svoju listu mora da objavi tender, na kojem onda mogu da učestvuju svi koji se bave navedenom delatnošću i biraju se oni koji ponude najbolje uslove – kažu za Danas u Ministarstvu zdravlja, napominjući da u ovom trenutku RFZO nema potrebe za tim, jer ni postojeći kapaciteti kojima oni raspolažu nisu skroz popunjeni.

U odgovoru na pitanje Danasa zbog čega RFZO godinama odbija saradnju sa Atomskom banjom u kojoj se Slovenci, Rusi, ali i građani Republike Srpske leče o trošku svojih država, naše Ministarstvo zdravlja obolele od MS-a u Srbiji upućuje na banje sa kojima RFZO već ima saradnju, podsećajući pritom da je privatizacija Gornje Trepče „jedna od uspešnijih kod nas“.

Već smo pisali da Fond ima ugovore sa velikim brojem banja u Srbiji, ali na tom spisku nema Gornje Trepče. Problem je to što obolelima od ove teške neurološke bolesti ne odgovora nijedna banja sa tog spiska, odnosno što efekat na njihov organizam ima jedino hladna voda i terapije koje mogu da dobiju u Atomskoj banji. Uostalom, da je to tako potvrđuje i to što je nedavno za naš list direktor ove banje Slavko Milenković rekao da je sve veći broj stranaca obolelih od MS-a koji dolaze na oporavak u ovu banju kraj Čačka.

Milenković je rekao da ne zna u čemu je problem i zašto Fond ne želi da sarađuje sa Banjom koja je pre šest godina privatizovana.

– Inicirali smo saradnju sa RFZO i tražili su nam da im pošaljemo dokumentaciju. Nismo dobili odgovor. Ove godine smo ponovo aplicirali i to samo za 30 ležajeva, ali još nismo dobili odgovor – rekao je nedavno za Danas Slavko Milenković.

U RFZO na ova pitanja nismo dobili odgovor sedmicama, ali je očigledno da država ignoriše 7.000 obolelih od multiple skleroze u Srbiji. Kako drugačije protumačiti to što RFZO godinama ne sarađuje sa jedinom banjom koja ima efekta u njihovom lečenju, i u koju stranci o državnom trošku godinama dolaze da se leče. Uostalom, ako već postoje kapaciteti u drugim banjama koji ne mogu da se popune, zašto se ta „prazna mesta“ ne bi prepustila nekim drugim banjama, jer onda ne bi „zvrjala“ prazna već bi bar nekoliko obolelih od MS-a moglo da dobije jednom godišnje pristojan oporavak, za koji bi inače morali da izdvoje i do 700 evra.

Objavljeno: 28.08.2015.

Izvor: www.danas.rs

Autor: Lj. Bukvić