Štrand obara rekorde

Najpopularniju plažu na Dunavu u ove tropske letnje dane opseda na hiljade kupača. Rekord sezone iz 2011, sa 520.022 kupljene ulaznice, mogao bi da bude nadmašen.

Najpopularniju plažu na Dunavu u ove tropske letnje dane opseda na hiljade kupača. Rekord sezone iz 2011, sa 520.022 kupljene ulaznice, mogao bi da bude nadmašen.

Kroz kapije Štranda do sada je, prema podacima JKP „Gradsko zelenilo“, prošlo 389.000 posetilaca sa kupljenom dnevnom ulaznicom. Ovogodišnja kupališna sezona se primiče rekordnoj od pre četiri godine, kada je registrovano 520.022 prodate ulaznice.

Novosađane je, kako navodi Ivan Nožinić, savetnik direktora, na najlepšu plažu na Dunavu, pre svega, privuklo izuzetno toplo leto, ali mnogi su se za dolazak na Štrand odlučili i zbog bogatog sadržaja i uređene plaže sa tuševima, kabinama i vrlo efikasnom spasilačkom službom.

– Mora se napomenuti kako ovaj broj posetilaca nije realan, jer smo od početka sezone svakog ponedeljka imali otvorene kapije bez prodaje ulaznica u sklopu akcije „Humani ponedeljak“, kada smo prikupljali dobrovoljne priloge za decu obolelu od teških bolesti, kojima je hitno potrebna pomoć za lečenje – ukazuje Nožinić. – Ako nam zbog toga „izmakne“ rekordna poseta, neće nam biti žao, jer smatramo da je ova akcija za pomoć mališanima mnogo značajnija.

Štrand je, kako ističe Nožinić, svakodnevno beležio izuzetno visoku posetu, a tome se moraju dodati i dani vikenda, kada je broj posetilaca rastao i do 30 odsto.

– Kada se pomene da smo i ove godine na Štrandu imali biblioteku, da je održana „Dunavska sonata“, sa koncertima klasične muzke, i da smo imali „Dane Brazila“, festivale, koncerte „Ateista repa“, „Amajlije“, Nataše Bekvalac, jasno je da je ponuda kulturnih dešavanja bila vrlo bogata – kaže Nožinić. – Naravno, ne sme se zaboraviti da smo ovde dočekali naše zlatne vaterpoliste i fudbalere, da smo imali i „Štrandarije“, kao zanimaciju za najmlađe.

Novost ove kupališne sezone je što su kabine mogle da se iznajme za celu godinu, kao i većina lokala, pa će tako „Štrand“ nastaviti da „živi“ i kada sezona 30. septembra bude završena.

– Novosađane, uz mnogobrojne lepe plaže, na Štrand privlači i to što na raspolaganju imaju i četiri mesta sa po šest tuševa i uređene toalete, koji su prilagođeni i za potrebe invalida – ističe Nožinić. – Novosađanima se, takođe, dopada i to što se ove godine gotovo 90 odsto prikupljenog otpada sa plaže reciklira u saradnji sa kompanijom „Grintek“, pa tako svi dajemo doprinos očuvanju životne sredine.

Humanitarni ponedeljak

Osmogodišnji Filip Marjanović boluje od pervarzivnog razvojnog poremećaja, a za dodatne tretmane kod logopeda i defektologa njegovi roditelji nemaju novca. Zato je 31. avgusta akcija „Humani ponedeljak“ na Štrandu bila namenjena ovom mališanu, koji je hiperaktivan i ne može sam da boravi na otvorenom. Uz to, ima velike probleme u govoru. Njegova porodica je u teškoj materijalnoj situaciji. Zaposlen je samo njegov otac i žive u iznajmljenom stanu. Lj. P.

Spasioci

Spasilačka služba je, kako ističe Ivan Nožinić, posebna priča, jer već 12 godina na Štrandu nije zabeležen slučaj davljenja.

– Spasioci su tu cele kupališne sezone i intervenišu i po 20 puta – objašnjava Nožinić. – Odlično su obučeni i opremljeni, tako da je bezbednost kupača jedna od značajnih prednosti naše plaže.

Objavljeno: 31.08.2015.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: N. Subotić