Osobama sa invaliditetom ne daju plate

Većina zaposlenih u firmi „Des“ su osobe sa invaliditetom. Zaposleni nisu primili plate skoro šest meseci.

Većina zaposlenih u firmi „Des“ su osobe sa invaliditetom. Zaposleni nisu primili plate skoro šest meseci.

Zdravstvene knjižice overene su im tek pre nekoliko dana i to samo na dva meseca.

Iako su nam u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja potvrdili da je „Desu“ uplaćeno skoro 16 miliona dinara, direktor „Desa“ kaže je zbog zaostalih dugova firme taj novac isplaćen za aprilske plate.

Novi direkor firme „Des“, a stari problemi. Direktori ove firme smenjuju se godinama unazad, ali jedno ostaje nepromenjeno, radnici ne dobijaju plate.

Zaposleni u ovoj firmi su uglavnom osobe s invaliditetom. Plate im kasne skoro pola godine, kod lekara gotovo da ne idu, jer nemaju overene zdravstvene knjižice.

Jedan od zaposlenih je Ivan. On je kao dete operisao tumor na mozgu, a za posledicu ima česte, izuzetno jake epileptične napade i slabost desne strane tela.

Ivanova majka kaže da lekove plaća 10.000 dinara mesečno ukoliko njemu nije overena zdravstvena knjižica.

„Pre dve nedelje je Ivan pao sa pokretih stepenica i pocepao je glavu. Ušivali su mu sedam kopčl i sve to sam ja morala lično da platim“, kaže Zorica Savić.

Tridesetosmogodišnja Jelena ima cerebralnu paralizu od rođenja, na centrali u „Desu“ radi više od sedam godina, a kako kaže, firma joj duguje skoro milion dinara

„Do 2008. smo imali primanja, kakva takva, mnogo ljudi je otišlo iz svojih nekih razloga i što nismo imali primanja. Većina nas invalida ne može da se zaposli više, niti ko hoće da nas primi“, kaže Jelena Kostić.

Bojan Kostić kaže da je bilo dana kad je i po 36 sati radio bez smene.

„On meni duguje od januara do aprila sa sve noćnim radom 82.500 dinara, godinu dana me voza za te pare, godinu dana ja molim za te pare“, kaže Bojan.

Zaposleni u ovoj firmi nemaju osnovna sredstva za život.

Novi direktor nasledio je samo dugove, blokadu računa i tužbe zaposlenih. Ipak, Vlada je uplatila novac za overu knjižica na dva meseca.

„Zna se da smo do 31. oktobra pod nekom zaštitom. Pa ne znam šta će se u budućnost desiti, posto sad smo dobili da radimo UPPR, to je jedina šansa“, kaže Miodrag Stojanović, direktor „Desa“.

„Des“ službu za računovodstvo nema, pa zaposleni ne mogu da tuže firmu, jer nema ko da im izda obračun zarada.

 

www.b92.net/video/vesti.php?yyyy=2015&mm=08&dd=28&nav_id=1032505

Izvor: www.b92.net