Prodajom slika do novca za lekove

Nekadašnji sindikalni lider danas se slikanjem bori sa multiple sklerozom i miastenie gravis. Izložba slika Dragiše Trujkića Pafa biće otvorena u Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru, 20. avgusta u 19 sati.

Nekadašnji sindikalni lider danas se slikanjem bori sa multiple sklerozom i miastenie gravis.

Bor – Čak i da im sindikalne aktivnosti i borba za prava radnika nisu bili u žiži interesovanja, gotovo da je sigurno da nema Boranina koji nije čuo za Dragišu Trujkića Pafa, sindikalnog lidera u gradu bakra.

Godinama je Paf kao predsednik Opštinskog veća Saveza samostalnih sindikata učestvovao u borbi za poboljšanje socijalnog statusa svih Borana, čak i štrajkovao glađu uprkos bolesti koja ga je lomila. Dragiša Trujkić godinama je vodio borbu na dva fronta: sindikalnom, ali i sa dvema bolestima – multiple sklerozom i miastenie gravis, zbog kojih je pre dve godine otišao u penziju. Danas, prikovan za invalidska kolica, Paf vreme provodi uz štafelaj i platno.

– Pejzaži su nastali u ličnom dodiru i iskustvu sa prirodom istočne Srbije. Sve impresije su deo doživljenog trenutka koji pruža okolina koja nas okružuje, Stol, Rtanj, Brestovačka banja i Dunav, kao centralno mesto, odnosno Donji Milanovac, u kome sam rođen i proveo najlepše trenutke detinjstva – priča Trujkić.

Dragiša Trujkić, nekada član omladinske reprezentacije Jugoslavije u fudbalu, slikanjem se inače bavi preko trideset godina. Četkicom je baratao za svoju dušu i ljudima je malo poznat njegov talenat. Svoje radove je uglavnom poklanjao, ali je sada praktično primoran da ih proda, jer je to način da obezbedi novac potreban za nabavku lekova neophodnih za ublažavanje bolova, budući da medikamenti koji su mu potrebni nisu na listi koje pokriva Republički fond za zdravstveno osiguranje. Prodaja slika nastalih u ranijem periodu, ali i dela odslikana od 2013. godine kada je penzionisan kao radnik Rudarsko-topioničarskog basena Bor, Pafu je ostala kao jedini izlaz kako bi nastavio terapiju i koliko-toliko normalno funkcionisao. Stoga je u pripremi izložba slika, treća samostalna, a prva u Boru, na kojoj će biti zastupljeni pejzaži, mrtve prirode i portreti, mahom rađeni tehnikom ulje na platnu. Izložba slika Dragiše Trujkića Pafa biće otvorena u Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru, 20. avgusta u 19 sati.

Izvor: www.danas.rs

Autor: J. B. K.