Prikupljanjem čepova do ortopedskih pomagala

Plastični čepovi sa različitih flaša i boca koji su do sada završavali u kantama za smeće, sada se prikupljaju u Nišu kako bi se recikliranjem sav prihod uložio u kupovinu pomagala za osobe sa invaliditetom.

Plastični čepovi sa različitih flaša i boca koji su do sada završavali u kantama za smeće, sada se prikupljaju u Nišu kako bi se recikliranjem sav prihod uložio u kupovinu pomagala za osobe sa invaliditetom.

Akciju je pokrenula neformalna grupa “Pomoć za ugrožene Nišlije”, koja poziva sve građane, vlasnike kafića, pekara i prodavnica da ne bacaju poklopce od flaša, jer se oni mogu reciklirati, bez obzira na boju i primenu.

– Tek je krenula akcija i nije za očekivati da odmah skupimo dovoljnu količinu čepova, jer trenutno ne postoji ni mesto na kome bismo mogli da ih odložimo, ali ih građani mogu skupljati u kesi kod kuće, a kada nađemo lokaciju svi će biti obavešteni –  kaže član grupe Vojkan Živković.

Za samo jedno ortopedsko pomagalo ili invalidska kolica potrebno je skupiti najmanje jednu tonu čepova, dok se otkupna cena za recikliranje kreće od 18 do 25 dinara.

Kako lokacija na kojoj će se prikupljati čepovi još uvek nije određena, Nišlije mogu čepove sakupljati kod kuće ili pozvati Jovanku Panić na broj 064-262-00-23 koja će prikupljati ovaj materijal za reciklažu dok se pitanje prostora ne reši.

Pomagala nisu došla u Niš

Slična akcija sprovedena je pre par meseci u Nišu kada su se čepovi skupljali u osnovnim školama.

Međutim, kako član grupe “Pomoć ugroženim Nišlijama” Vojkan Živković tvrdi, sav prikupljen novac otišao je u Novi Sad, jer akcija “Čepom do osmeha” pokriva celu Srbiju, ali joj je sedište i delovanje tamo.

– Oni nakon prikupljenih sredstava za dva ili više pomagala, raspisuju konkurs na koji se deca sa invaliditetom javljaju, te onda odlučuju kome će pomoći. Nijedno pomagalo nije došlo u Niš – kaže Živković.

Koordinatorka projekta “Čepom do osmeha” Jelena Mitić kaže da se do sada nijedno dete iz Niša nije prijavilo na konkurs, kao i “da akcija nije zaživela ovde”.

Izvor: www.juznevesti.com

Autor: Anđela Jovanović