Vulin: Osobe sa invaliditetom u stanju da zarađuju svoj hleb

Kompanije Er Srbija i Auto-moto savez Srbije (AMSS) kupovinom 150 vaučera za masažu za svoje zaposlene, pomoći će rad Salona za masažu „Dodir“, u Beogradu u kome rade slepe i slabovide osobe.

Kompanije Er Srbija i Auto-moto savez Srbije (AMSS) kupovinom 150 vaučera za masažu za svoje zaposlene, pomoći će rad Salona za masažu „Dodir“, u Beogradu u kome rade slepe i slabovide osobe.

„Ovo je velika pomoć za slepe, ali oni ništa nisu besplatno dobili, već će sve pošteno zaraditi“, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, koji je prisutovao uručenju tih vaučera.

Kada vidite sa kakvom hrabrošću i vedrinom ovi ljudi savladavaju svoj hendikep, onda svako od nas mora da bude ponosan na njih i da istovremeno bude skromniji i da uči od njih kako se može boriti sa nečim što je preteško, rekao je Vulin.

On je pohvalio te dve kompanije za svoju društvenu odgovornost i brigu o društvu, ali i o svojim zaposlenim, istakavši da će ovakva akcija „pomoći u borbi protiv predrasuda i da shvatimo da osobu sa invaliditetom možemo posmatrati kroz ono što ona može i ume da ponudi društvu“.

„Ovo je pravi način i zato apelujem na sve poslodavcde da iskoriste zakonske mogućnosti da pomognu osobama sa invaliditetom. Ako nećete da zaposlite osobu sa invaliditetom, već plaćate penal zato što nećete da vidite osobu sa invaliditetom u svojoj sredini, onda je to predrasuda i protiv toga se svi moramo zajedno boriti“, poručio je Vulin.

Osobe sa invaliditetom su u stanju da zarađuju svoj hleb svojim znanjem i oni su korisni članovi društva, istakao je Vulin.

Predsednik Saveza slepih Srbije Milan Stošić zahvalio je ministru Vulinu i ostalim nadležnim koji su pomogli otvaranje salona za masažu u kome radi pet slepih i slabovidih osoba i koji nude različite vrste masaža po povoljnim cenama.

Nikad nismo imali bolju saradnju sa resornim ministarstvom nego sada i to nam olakšava našu poziciju, rekao je Stošić i naveo da taj savez ima 12.000 članova i 45 područnih organizacija.

Stošić je ukazao da je 15. oktobra Dan slepih, koji će se obeležiti u Kragujevcu zajedničkim koncertom slepih izvođača iz Bugarske i predložio da tog dana predstavnici vlade održe šah meč sa slepim.

Promovisaćemo i kretanje slepih uz psa vodiča i sajam stvaralaštva u Beogradu povodom Dana invalida, dodao je Stošić.

Generalni sekretar AMSS-a Predrag Đurđev rekao je da je ta kompanija uvek pomagala ovakve i slične akcije.

„AMSS je servis na putevima, a bićemo servis i na ovom društveno-odgovornom putu i adekvatan partner i da će i ostale kompanije imati sličan motiv da pomažu zajednici“, dodao je Đurđev.

Izvor: www.novosti.rs

Izvor: Tanjug