SPECIJALNA godina: Srbija opet osvojila svetsko zlato u fudbalu!

Na svetskim igrama za osobe sa intelektualnom ometenošću, na toj čuvenoj Specijalnoj Olimpijadi koja se održava u Los Anđelesu, naši fudbaleri koji nastupaju kao članovi Specijalne Olimpijade Srbije – osvojili su zlato!

Zlato. Za Srbiju. U fudbalu.

Da vam je neko pre koji mesec rekao „šta mislite o naslovu ‘Srbija je prvak sveta u fudbalu’?“, verovatno biste podigli obrvu i pitali se šta sa tim čovekom nije u redu. Taj naslov je, međutim, postao tačan kada su naši omladinci pokorili planetu osvojivši titulu na Novom Zelandu, no tu nije bio kraj fudbalske bajke u kojoj su glavni akteri Srbi, a cilj zlatne medalje. Naprotiv. Naslov koji vas je privukao da kliknete na ovu vest je, ma koliko neverovatan, zaista i tačan: na svetskim igrama za osobe sa intelektualnom ometenošću, na toj čuvenoj Specijalnoj Olimpijadi koja se održava u Los Anđelesu, naši fudbaleri koji nastupaju kao članovi Specijalne Olimpijade Srbije – osvojili su zlato!

Kada su osobe sa intelektualnom ometenošću u pitanju, neke od sportova mogu da igraju sami. U nekima je uvedena kategorija „ujedinjeni“, gde pomenute osobe nastupaju zajedno sa onima koji nemaju takve poteškoće, kako bi em uživali zajedno, em jedni od drugih učili. A od svakoga se može naučiti nešto, samo je potrebno oslušnuti – srcem.

U fudbalu postoje dve vrste nadmetanja na Specijalnoj Olimpijadi, u jednoj su sedmočlane ekipe osoba sa intelektualnom ometenošću, a u drugoj su „ujedinjeni“, 11-člani timovi, koji nastupaju pod takvim pravilima, da niko od takmičara iz redovne populacije ne sme da „odskače“, već u prvi plan uvek mora da se stavlja zajedništvo i, naravno, mogućnosti osoba zbog kojih i postoji Specijalna Olimpijada.

Na ove svetske Igre, u „grad anđela“, naša delegacija je pošla posle prilično muka. Pomogla je isprva država koliko je mogla, ali to nije baš bilo dovoljno, pa smo onda pomogli svi mi. Koliko je ko mogao. Neko apelom, neko klikom, neko malom uplatom, neko većom. Novinari su zvali jedne druge za detalje, prenosio se glas o neophodnosti jedne pa druge akcije pomoći, običan svet se čas krstio kako za takve osobe nema novca, čas i od ono malo što ima, odvajao da se Srbija ne obruka, a onda je u celu priču utrčao i Novak Đoković, pa Vlada preko resornog Ministarstva i – obraz je sačuvan. Čast nismo izgubili, već smo časno, kako smo i koliko mogli, tim mladim ljudima omogućili da odu u taj beli svet i pokažu u čemu oni to toliko uživaju, ma kakve da su im mogućnosti.

I, čuda su počela da se dešavaju. Miloš Janjić je osvojio bronzu u boćanju. Svi smo bili srećni. Sledećeg dana – Jelena Vrućinić je osvojila zlato u bacanju kugle, srebro Ivan Živkov u stonom tenisu a bronza je pripala ekipi „ujedinjene“ odbojke na pesku, u sastavu Vera Krstić, Ana Mihajilović, Petra Vukašinović i Aleksandra Živić.

U noći između petka i subote po ovdašnjem vremenu, zlata su osvojili atletičar Đurica Đurica u trci na 100 metara, Andrijana Radojković u plivanju slobodnim stilom na 25 metara, te Ivan Živkov i Borislav Živkov u stonoteniskom dublu, a srebro je pripalo ženskom stonoteniskom dublu u sastavu Nataša Živkov – Valentina Manojlov, kao i Aleksi Ćiriću, u plivanju prsno na 100 metara.

Sve je začinjeno – fudbalskim zlatom. Ujedinjena ekipa Specijalne Olimpijade Srbije se probila u veliko finale i tamo, protiv Austrijanaca, sa kojima je u prvoj fazi takmičenja odigrala 2:2, ostvarila istorijski trijumf – 4:1.

Njega su osvojili kapiten Željko Stajčić, Ilija Bajić, Dejan Bogunović, Lazar Đurić, Bojan Jakimovski, Marko Milosavljev, Miljan Mladenović, Stefan Panajotov, Marko Petković, Miloš Rakić, Branko Repak, Stefan Stajčić, Nikola Stanković, Marko Tiodorović, Nikola Vuksanović, Nemanja Zubović, te treneri Miodrag Maksimović, Dejan Dordiev, Snežana Savković i Gordana Krstić.

Zlato su osvoji oni i – svi mi.

Ujedinjeni.

Jedino tako, kada igramo jedni za druge i radimo jedini za druge, svet će se pred nama nakloniti i reći „Vidi njih! Ma, bravo!“.

A mi ćemo samo ostati ono što jesmo. Nasmejani. I – ujedinjeni.

(Ma koliko nam ovo drugo zvučalo čudno, čudesno je šta sve možemo kada smo baš takvi)

Objavljeno: 01.08.2015.

Izvor: www.sport.blic.rs

Autor: D. Nikolić