Ima li kraja?! Bahati vlasnik kafića postavio baštu nasred staze za slepe!

Bašta kafića u ulici Ise Bajića u Novom Sadu postavljena je na stazi za slepe. Baštenska garnitura postavljena je tako da prepreči put osobama slabog vida i onemogući im slobodno kretanje.

Bašta kafića na stazi za slepe, Foto: R. Getel

Bašta kafića u ulici Ise Bajića u Novom Sadu postavljena je na stazi za slepe. Baštenska garnitura postavljena je tako da prepreči put osobama slabog vida i onemogući im slobodno kretanje.

Ovakvo rešenje za baštu izazvalo je osude Novosađana, ali i udruženja slepih i slabovidih.

– Ovo nije ništa novo, to je bahatost koja se može videti svuda, prvo naprave te staze i onda na njima stavljaju žardinjere, bašte, kante za otpatke – kaže Slobodan Đorđević iz jednog udruženja koje se bore za prava slepih.

On dodaje da se nebriga za osobe slabog vida oseća na svakom koraku, te da bi nadležni morali da kontrolišu šta se sve nalazi na delovima staze.

Novosađani, uglavnom znaju šta znači ispupčeni deo staze i smatraju da je nedopustivo na ovaj način ugrožavati bezbednost sugrađana.

– Kada neko ko ne vidi bude išao ovom stazom, bukvalno će pasti preko stola za kojim neko pije kafu. Ne znam o čemu je razmišljao taj vlasnik i kako je došao na ideju da uopšte uradi nešto tako – kaže Novosađanka Bojana Kresić.

Inače, bašta kafića nalazi se samo metar od mesta gde su nedavno posečena stabla koja je zasadio Đorđe Balašević, a tviteraši su se zapitali kako je moguće da su stabla zasmetala nadležnima, a bašta nije.

Iz inspekcije kažu da je kontrola ovog kafića izvršena pre dva dana, ali da nije pronađeno ništa neregularno.

– Na licu mesta je utvrđeno da je bašta postavljena u skladu sa dozvolom za njenom postavljanje izdatom u martu i nisu utvrđene nepravilnosti – kažu u inspekciji.

Od početka sezone postavljanja bašti kažnjen je 51 vlasnik kafića u Novom Sadu. Pravnim licima za ovakav prekršaj zaprećeno je kaznom od 50.000 dinara, a preduzetnicima 30.000 dinara.

U Novom Sadu na taktilnim stazama, koje treba da omoguće nesmetano kretanje slabovidih osoba, još nije zabeležen ovakav slučaj.

Stavili baštu ispred rampe za invalide

Proletos je zabeležen još jedan bizaran slučaj postavljanja bašte, kada je u Železničkoj ulici bašta kafića postavljena ispred rapme za kretanje osoba sa invaliditetom, na kraju je utvrđeno da je i ta bašta legalna.

Izvor: www.24sata.rs

Autor: M. Stanić