Traže od osoba sa invaliditetom da sruše dvospratnicu

„Železnice Srbije” traže od firme „Zaštitna radionica”, koja zapošljava osobe s invaliditetom, da sruši nelegalno sazidano konačište „Železničar“, po nalogu gradske inspekcije.

Inspekcija traži rušenje: Konačište „Železničar“

„Železnice Srbije” traže od firme „Zaštitna radionica”, koja zapošljava osobe s invaliditetom, da sruši nelegalno sazidano konačište „Železničar“, po nalogu gradske inspekcije.

Dvospratna zgrada konačišta je vlasništvo „Železnica Srbije”, a koristi je “Želturist”.

Direktor Konačišta Milorad Nikolić šokirao se kada je od „Zaštitne radionice” dobio kopiju rešenja inspekcije u kojoj se navodi da je rok za rušenje pet dana.

– Oni od opreme imaju samo lopate i krampove, nemaju mašine osim šivaćih. Kako će da sruše dvospratnicu? Dnevno imamo oko 50 gostiju i „Železnice” nemaju alternativu za smeštaj radnika. Objekat nije svrsishodno rušiti sada, jer je u planu tek za poslednju fazu „Beograda na vodi” – kazao je Nikolić.

„Zaštitna radionica” je društvo za radno osposobljavanje invalida i ćerka firma “Železnica”.

Njihovi zaposleni rade lakše fizičke poslove. Ova firma je sa  „Železnicama” sklopila ugovor o rušenju nelegalnih objekata na Savskom amfiteratru, ali do sada nisu rušili nijednu veću zgradu.

Direktor „Zaštitne radionice“ Mirko Dobrijević kaže da neće pristupiti rušenju dok “Železnice Srbije” ne reše šta će biti s ljudima i opremom. On navodi da bi radnici to mogli da urade.

U „Železnicama” kažu da „Zaštitna radionica” po ugovoru iz 2014. uklanja objekte sa Savskog amfiteatra, pa su ih angažovali i za ovaj posao.

Neophodan hotel

– Ovo je jedini objekat tog tipa u Beogradu. Mašinovođe moraju da se odmore da bi mogle da vrate voz. Železnica je dužna da i putnicima u slučaju kašnjenja obezbedi prenoćište – kaže Jagoš Novović iz Sindikata prevoza putnika.

Izvor: www.blic.rs

Autor: M. Beljan