Počinje upisna trka na fakultetima

Beograd – Na državnim fakultetima i visokim školama danas počinje prvi upisni rok…Na univerzitetima u Srbiji biće mesta za 17.263 redovna studenta, a u tu cifru su uračunate i budžetske kvote za studente sa invaliditetom…

Beograd – Na državnim fakultetima i visokim školama danas počinje prvi upisni rok. Na Beogradskom univerzitetu svršeni srednjoškolci će moći da predaju dokumenta do 28. juna, a prijemni ispiti će se održati od 29. juna do 3. jula, prema rasporedu koji budu objavile visokoškolske ustanove. Preliminarni rezultati biće poznati najkasnije do 5. jula, a konačne rang-liste fakulteti će objaviti do 10. jula, kada počinje i upis primljenih brucoša.

Na univerzitetima u Srbiji biće mesta za 17.263 redovna studenta, a u tu cifru su uračunate i budžetske kvote za studente sa invaliditetom, pripadnike romske nacionalnosti i državljane Srbije koji su srednju školu završili u inostranstvu. Najviše budžetskih mesta biće na Univerzitetu u Beogradu – 9.461. Na Univerzitetu umetnosti u Beogradu na besplatan indeks će moći da računa 284 brucoša, na Univerzitetu u Kragujevcu 2.240, u Nišu 3.098, Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici 1.077 i na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru 620. Za svaki od univerziteta predviđen je i broj mesta za studente sa invaliditetom, Rome i naše državljane koji su srednju školu završili u inostranstvu.

Na visokim školama strukovnih studija predviđen je upis 5.740 redovnih studenata prve godine i po 65 za svaku od pomenutih kategorija.

Prema odluci Pokrajinske vlade, na Univerzitetu u Novom Sadu na osnovnim akademskim i integrisanim studijama biće mesta za 5.270 budžetskih studenata.

Upisna pravila ostaju ista kao i prethodnih godina, što znači da se kandidati rangiraju prema rezultatima postignutim na prijemnom ispitu, odnosno ispitu za proveru sklonosti i sposobnosti i opštem uspehu iz srednje škole.

Bez greške urađen prijemni donosi 60 poena, a uspeh iz srednje škole najviše 40 bodova. Da bi stekli pravo da se upišu na teret budžeta, kandidati moraju osvojiti više od 50 bodova, dok je donja granica za samofinansirajuće studente 30 bodova.

Dokumenta

Prilikom prijavljivanja na konkurs svršeni srednjoškolci podnose originalna dokumenta, a uz prijavni list predaju fotokopije:

– svedočanstva sva četiri razreda završene srednje škole

– diplome o položenom završnom, odnosno maturskom ispitu

– dokaz o uplati naknade za polaganje prijemnog, odnosno ispita za proveru sklonosti i sposobnosti

– diplome sa republičkog ili međunarodnog takmičenja za kandidate koji su kao učenici trećeg i četvrtog razreda srednje škole osvojili jednu od prve tri nagrade iz predmeta koji se polaže na prijemnom ispitu;

Odustali od „tumbanja“ odeljenja

Beograd – Uprava beogradske OŠ „Branko Radičević“ odustala je od namere da rasformira pet odeljenja učenika koji su ove godine završili četvrti razred, potvrđeno je Danasu u Savetu roditelja te škole. Jedan od članova Saveta izjavio je za naš list da je takva odluka doneta na sednici razrednog veća koja je održana u utorak.

Podsetimo, kako je Danas pisao, veliki broj roditelja pretio je da će ispisati decu iz te škole, zbog najave uprave da će prelaskom u peti razred rasformirati odeljenja sada već bivših četvrtaka, uz obrazloženje da se takvim potezom rešavaju disciplinski problemi.

Izvor: www.danas.rs

Autor: V. A.