Novi Štadlerov voz krenuo srpskim prugama

BEOGRAD– Prvi Štadlerov voz krenuo je danas (23.06.2015.) srpskim prugama na relaciji Beograd – Novi Sad – Subotica i to je prvi novi elektromotorni voz, koji su srpske železnice nabavile, posle više od 30 godina.

BEOGRAD– Prvi Štadlerov voz krenuo je danas (23.06.2015.) srpskim prugama na relaciji Beograd – Novi Sad – Subotica i to je prvi novi elektromotorni voz, koji su srpske železnice nabavile, posle više od 30 godina.

Generalni direktor Železnica Srbije Miroslav Stojčić, koji je tim vozom otputovao za Novi Sad, poručio je da će građani na toj liniji imati brži i udobniji prevoz.

Stojčić je na konferenciji za novinare u Glavnoj železničkoj stanici Beograd rekao da je do sada srpskim železnicama isporučeno 17 novih Štadlerovih vozova, od ukupno 21 garniture, kao i da će se ti vozovi sukcesivno uključivati u redovan putnički železnički saobraćaj širom Srbije.

Preostala četiri voza će, kako je predviđeno ugovorom, biti isporučena do kraja avgusta.

On je kazao da je švajcarski voz prošao sva tipska ispitivanja i dobio dozvolu za upotrebu i da je, kao što je i obećano, uključen u saobraćaj.

Stojčić je istakao da su ti švajcarski vozovi napravljeni po najsavremenijoj tehnologiji i da je njihova maksimalna brzina 160 km na sat, ali da će zbog stanja pruge saobraćati manjim brzinama.

On je kazao da će se brzina vozova povećavati kako se budu završavali započeti projekti na modernizaciji srpskih pruga, koji se finansiraju sredstvima ruskog kredita od 800 miliona dolara namenjenih železnici.

Železnice Srbije su potpisale ugovor sa švajcarskim Štadlerom za isporuku 21 elektromotornog voza marta 2013, a vrednost ugovora je 99 miliona evra i realizuje se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Štadlerovi vozovi su namenjeni regionalnim prugama i saobraćaće između većih gradova u Srbiji i tako će zameniti postojeće klasične garniture, koje će se koristiti za robni ili putnički saobraćaja na drugim pravcima.

Konferenciji su prisutvovali i predstavnici kompanije Štadler.

Reč je niskopodnom vozu sa 235 mesta za sedenje – 223 sedišta drugog razreda i 12 sedišta prvog razreda, a opremljen je i višenamenskim pregradama za invalidska kolica, dečija kolica i bicikle.

Voz je komforan i klimatizovan, ima savremeni elektronski audio i video sistem za informisanje, kao i vakuum toalet koji je prilagođen i za osobe sa posebnim potrebama.

Putnici mogu da koriste i interfon, preko koga u slučaju opasnosti mogu da komuniciraju sa mašinovođom.

U toku je obuka radnika Železnica Srbije za rukovanje i održavanje tih vozova, koja će se i u narednom periodu nastaviti u Srbiji i Švajcarkoj.

Novi Štadlerov voz je uključen u redovan putnički saobraćaj i to kao ICS (Inter Siti Srbija).

Železnice će na liniji Beograd – Sutobica imati ukupno pet Štadlerovih garnitura, danas su uvele jednu i u naredne dve nedelje će uvesti još po dve.

Na primer, na relaciji Beograd – Novi Sad cena karte za prvi razred iznosi 560 dinara u jednom smeru ako su kupljene na blagajni železničke stanice, a za drugi razred 430, dok do Subotice košta 940 i 720 dinara.

Novi voz će svakodnevno saobaćati na liniji Beograd – Novi Sad sa polaskom iz Beograda u 12 sati i dolaskom u Novi Sad u 13.33, a u povratku voz kreće u 14.06 i stiže u Beograd u 15.51 sat.

Na relaciji Beograd – Subotica, voz će svakodnevno polaziti iz Beograda u 17.00 i u povratku za Beograd u 05.55 sati.

U narednom periodu cena karte na toj liniji će biti povećana za oko 15 odsto.

Tanjug
objavljeno: 23.06.2015.
Izvor: www.politika.rs