Osobe sa invaliditetom u četvrtak protestuju ispred Vlade

BEOGRAD – Nekoliko udruženja osoba sa invaliditetom organizovaće protest i šetnju u Beogradu od četvrtka, 25. juna, i tražiti prijem kod premijera Aleksandra Vučića zbog, kako je najavljeno, kršenja prava, diskrimininacije, torture…

BEOGRAD – Nekoliko udruženja osoba sa invaliditetom organizovaće protest i šetnju u Beogradu od četvrtka, 25. juna, i tražiti prijem kod premijera Aleksandra Vučića zbog, kako je najavljeno, kršenja prava, diskrimininacije, torture…

Protest ispred zgrade vlade organizuju Udruženje osoba sa invaliditetom „Feniks“, Udruženje paraplegičara Beograda, Udruženje obolelih od multiple skleroze Beograd, Pokret za cerebralnu paralizu „Život“ i afirmaciju marginalnih grupa.

„Protest nećemo prekidati sve dok nas ne primi premijer Vučić pošto jedino još njemu verujemo“, rekao je generalni sekretar Udruženja paraplegičara Beograda Vukoman Bošković na konferenciji za novinare i naveo da je ugroženo oko 700.000 članova.

Protest će trajati do 30. juna, a pocetak je zakazan za četvrtak u 11 sati ispred vlade Srbije.

Odatle će biti organizovana protestna šetnja do Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i do gradske i republičke skupštine, najavljeno je na konferenciji.

Bošković je rekao da su predizborna obećanja ostala „mrtvo slovo na papiru“ i kada su izbori završeni, osobe sa invaliditetom ostale su ničije.

Isti zahtevi iz predizbornih obećanja aktuelni su i danas, rekao je Boškić i naveo da traže izemene zakona o zaštiti i sprečavanju diskriminicaje osoba sa invaliditetom, zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, donošenje zakona o udruženjima, zastupljenost u skupštini, ministarstvima, opštinskoj i lokalnoj samoupravi, usklađivanje iznosa za tuđu negu i pomoć.

„Tražićemo da se poglavlja 23 i 24 (ljudska prava i slobode) ne otvaraju dok naši zahtevi ne budu rešeni“, rekao je Bošković.

On smatra da se i stečena prava osoba sa invaliditetom ugrožavaju, poput smanjenja penzije, zarade. Profesor Branko Jokić iz Udruženja „Feniks“, koji je i potpredsednik Odbora za pitanja osoba sa invaliditetom koji postoji pri Srpskoj naprednoj stranci, govoreći o svakodnevnim problemima tih ljudi, istakao je u Srbiji na primer nema ovlašćenog servisa za elektromotorna kolica.

Takođe, nijedan turistički autobus u Srbiji nema hidrauličnu platformu, što je prava retkost i u gradskom prevozu, rekao je Jokić.

Na skupu je rečeno da nisu zadovoljni ni radom sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom pri Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i da će ako zatreba pomoć zastražiti i od međunarodnih institucija.

Izvor: www.rtv.rs

Izvor: Tanjug