Hendikep nije prepreka za uspeh

Na nedavno održanom Evropskom prvenstvu u modernom plesu koje je održano u gradu Kelcu u Poljskoj, bilo je više od 4.000 učesnika, a u kategoriji osoba sa invaliditetom srebrnu medalju osvojile su devojke iz Srbije – Marina Blažić, Ana Jovčić i Esma Hadžić.

Na nedavno održanom Evropskom prvenstvu u modernom plesu koje je održano u gradu Kelcu u Poljskoj, bilo je više od 4.000 učesnika, a u kategoriji osoba sa invaliditetom srebrnu medalju osvojile su devojke iz Srbije – Marina Blažić, Ana Jovčić i Esma Hadžić. Posle prošlogodišnjeg četvrtog mesta na Svetskom takmičenju u Bohumu u Nemačkoj, ovo je njihov drugi zajednički nastup kojim su pokazale da granice za njih ne postoje.

Marina Blažić je sa asimetrijom svog lica i tela jedinstvena na planeti, Ana Jovčić ne vidi, Esma Hadžić ne čuje. Ipak, to ih ne sprečava da ono što mnogi smatraju nemogućim učine mogućim. Zajedno savršeno izvode hip-hop, a nastupom u Poljskoj pokazale su talenat i poslale poruku da je lepota u različitosti.

„Izašle smo na scenu onako plašljive, drhtale smo, a kad smo počele da igramo trema je nestala i igrale smo kao nikad ni na jednoj probi do tada“, kaže osamnaestogodišnja Ana Jovčić.

Godinu dana mlađa Esma Hadžić ističe da muziku oseća kroz vibracije u telu. „Igram odbojku i stoni tenis. Ništa ne bih menjala i ne bih volela da čujem“, kaže Esma Hadžić.

Sve tri su odlične učenice. Marina je vukovac i planira da upiše DIF jer želi da postane sportski trener. Ana je đak generacije Pravno-birotehničke škole za slepu i slabovidu decu i priprema se za Filološki fakultet, a Esma je sa odličnim uspehom završila treći razred srednje škole „Stefan Dečanski“.

Devetnaestogodišnja Marina Blažić deci sa invaliditetom poručuje da otkriju svoj talenat i da idu ka tome.

„Zdravoj populaciji bih želela da poručim da nas ne gledaju očima već šta u srcu osećamo i šta pokazujemo“, dodaje Marina.

Osnivač ovog tima Marina Blažić osmišljava novu koreografiju za Svetsko takmičenje u modernom plesu koje se na jesen održava u Riminiju u Italiji.

Kažu da sve tri pomalo strepe jer njihov odlazak uvek zavisi od donacija koje prikuplja organizacija samohranih roditelja i porodica dece sa invaliditetom „Plava školjka“.

Izvor: www.rts.rs