Noletova snaga je moj pokretač!

Dejana Bačko, slikarka bez ruku i vatreni Đokovićev navijač. Dejana Bačko (21) rođena je bez ruku, ali to za nju nikada nije bila prepreka da ostvari sve što poželi. Ona kuca na tastaturi, pere sudove, hvata beleške nogama, sama se šminka…

Dejana Bačko, slikarka bez ruku i vatreni Đokovićev navijač. Dejana Bačko (21) rođena je bez ruku, ali to za nju nikada nije bila prepreka da ostvari sve što poželi. Ona kuca na tastaturi, pere sudove, hvata beleške nogama, sama se šminka…

Ipak, ima jednu neostvarenu želju, da upozna svog idola Novaka Đokovića, čija je četiri portreta ova talentovana slikarka iz Bačke Palanke naslikala. Prvi reket sveta i njegovi sportski uspesi inspirisali su Dejanu ne samo da slika, već i da živi punim plućima, da se bori za sve ono što je dostupno svim njenim vršnjacima.

– Kada je 2012. u finalu Australijan opena Nole šest sati igrao protiv Rafe i pobedio ga, zapanjili su me njegova hrabrost, snaga i izdržljivost na terenu. Pomislila sam, ako on može da izgara na terenu toliko sati, mogu i ja da pokušam da ga naslikam. Trebalo mi je tri puta manje vremena za to nego Novaku da savlada Nadala – priseća se Dejana.

Ostala tri portreta su se nizala jedan za drugim, svaki bolji od prethodnog, a onda je usledila malo veća pauza. Neki to objašnjavaju kao zamor materijala, ali Dejana ne isključuje mogućnost da se slavni teniser ponovo nađe na nekom novom platnu. Možda baš kad završi sa obavezama koje je očekuju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde je trenutno na prvoj godini. Pauzu za spremanje čak devet ispita Dejana provodi ispred TV ekrana, bodreći svog idola.
– Ma Nole je nepobediv, a u poslednje vreme bukvalno razbija! Veliko mi je nadahnuće da istrajem i ostvarim sve što poželim – priča oduševljeno o svom heroju.
Ipak, iako joj je to velika želja, još se nisu upoznali. Volela bi da se bar jednom sretnu i da ga zamoli za fotografiju, a ona će njemu, kako kaže, za uzvrat pokloniti svoje slike, sve osim prvog portreta.
– Jedino to mu ne bih dala, jer bih se rasplakala. Toliko volim Noleta da sam se jednog dana vratila iz škole sa idejom da se upišem na tenis. Probala sam, međutim, nije išlo. Ali zato cepam fudbal sa ekipom iz kraja – završava ova mlada umetnica, koja slika od svoje pete godine, i to isključivo levom nogom.
Do sada je naslikala više od 500 radova mrtve prirode, pejzaža i portreta, koje i izlagala u više navrata.

Iako nije upoznala Noleta, Dejani se ostvarila druga velika želja, da upozna čuvenog motivacionog govornika Nika Vujačića, rođenog bez ruku i nogu.

– To je čovek kojem se divim i koji mi uliva nadu, prenosi pozitivnu energiju. Upoznala sam ga u Novom Sadu 2012. i tada mi je rekao da sam pravo nadahnuće za njega. Njegovi roditelji su, inače, poreklom iz Bačke Palanke – priča Dejana.

Objavljeno: 07.06.2015.

Izvor: www.alo.rs

Autor: J. Jokanović