Mašine idu na doboš

Zloslutni sudski izvršitelji 18. juna su zakucali na vrata preduzeća DES, najveće srpske firme za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Beograd – Zloslutni sudski izvršitelji 18. juna su zakucali na vrata preduzeća DES, najveće srpske firme za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Zbog ranije napravljenih dugova, a pre svega maćehinskog odnosa države u proizvodnom pogonu u Kumodražu zaplenjena su vozila, mašine, a popisane su i druge nepokretnosti.

– Izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji, bila je predviđena zaštita od prinudne naplate poverioca, zaključno sa 31. oktobrom ove godine. Međutim, navedeni rok se ne poštuje, a sudovi po neujednačenim aršinima čerupaju imovinu koju su radnici sticali decenijama – kažu nezadovoljni radnici i rukovodstvo firme.

Preduzeće DES osnovano je 1949. godine. Decenijama je bilo prepoznatljivo kao najveća je firma za zapošljavanje i osposobljavanje osoba sa invaliditetom, čak 75 odsto zaposlenih. Poseduju šest proizvodnih pogona, tehnologije u oblasti proizvodnje plastike, prerade metala, štampe, kao i kartonske ambalaže, hidraulike, prerade tekstilne konfekcije…

Traže da rade

Iako zaplenjene mašine deluju dotrajalo, one i dalje rade kao sat, priča jedan od zaposlenih.

– Nekada smo mesečno proizvodili desetine bilborda. Imamo tehnologiju da proizvedemo svaku vrstu građevinske bravarije, od žica, limova, oluka do odžaka. Mi ne tražimo milostinju, već da pravimo neki proizvod koji je potreban tržištu.

Izvor: VEČERNJE NOVOSTI – Beograd

Autor: M. T. K.