Humani gest „vukanovaca“

Rekreativna akcija u prirodi za osobe sa invaliditetom. Požarevac – Planinarski klub „Vukan“ iz Požarevca organizovao je za šezdesetak lica sa invaliditetom minulog vikenda besplatnu rekreativnu akciju u prirodi.

Rekreativna akcija u prirodi za osobe sa invaliditetom.

Požarevac – Planinarski klub „Vukan“ iz Požarevca organizovao je za šezdesetak lica sa invaliditetom minulog vikenda besplatnu rekreativnu akciju u prirodi.

Radi se o osobama sa cerebralnom paralizom, slabovidih i slepih, mentalno retardiranih, gluvonemih i drugih. Već treću godinu za redom „vukanovci“ iniciraju celodnevne akcije druženja za osobe sa hendikepom. U međuvremenu jedan broj njih se i učlanio u PK Vukan.

Tom prilikom posetili su manastiru Bradaču iz 14. veka (kod sela Kula u opštini Malo Crniće), vidikovac Vranjevac i po sunčanom i toplom vremenu uživali u prelepim predelima okoline. Kod spomenika palim borcima iz Prvog sv. rata pričalo se o podvizima i herojstvu lokalnih meštana koji su dali svoje živote za slobodu. Nakon toga krenulo se na sam vrh, ka Velikom Bubnju (385 m nadm. visine). Verovali ili ne na vrh su izašle i osobe u kolicima! Na prelepom izletištu Točak usledio je odmor, uzimanje vode iz obližnjeg izvora, druženje, a onda je stigao i ručak. Posle ručka usledile su i druge aktivnosti, ali je najzanimnjiviji bio edukativni čas sa demonstracijama korišćenja planinarske opreme i šatora.

Ova akcija je imala humani karakter za naše sugrađane koji nemaju fizičkih ili mentalnih mogućnosti da se bave planinarenjem, kako bi osetili draži celodnevnog boravka u prirodi. Akcija je realizovana sa Savezom gluvih i Savezom slepih – Požarevac, Društvom za cerebralnu i dečju paralizu i Centrom za dnevni boravak dece i omladine. PK Vukan se zahvaljuje kompaniji Ariva Litas, Crvenom krstu Požarevac i Gradskoj upravi Požarevac. Danas je sve više ljudi sa hendikepom i PK Vukan i na ovaj način želi da bude koristan član naše društvene zajednice. Izabrana je destinacija koja odgovara njihovim fizičkim mogućnostima. Oni su deo našeg društva i to bi bio doprinos Vukana da inkluzija zaista zaživi. Inače, ova akcija je ušla u zvaničan kalendar priredbi grada Požarevca za 2015. godinu.

Izvor: www.danas.rs

Autor: Z. V.