Vulin: Zakon o socijalnom preduzetništvu do kraja godine

Ministar za rad i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kaže da bi do kraja ove godine trebalo da bude donet Zakon o socijalnom preduzetništvu, kojim će biti regulisan i položaj zaštitnih radionica, kao i preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom.

Ministar za rad i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kaže da bi do kraja ove godine trebalo da bude donet Zakon o socijalnom preduzetništvu, kojim će biti regulisan i položaj zaštitnih radionica, kao i preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom.

Zakon o socijalnom preduzetništvu, jedini propis koji nam nedostaje u toj oblasti, regulisaće položaj svih teško zapošljivih kategorija u našem društvu, rekao je Aleksandar Vulin obraćajući se učesnicima Skupštine Udruženja preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Srbije (UIPS).

Naglasivši da će taj zakon biti „velika promena“, jer će omogućiti uspostavljanje nekoliko novih vidova preduzeća, ministar je napomenuo da je jako važno da bude usvojen do kraja godine, zbog toga što se u našoj zemlji završava proces privatizacije, prenosi Tanjug.

Tim zakonom biće data mogućnost onima koji su dobili otpremnine u dosadašnjim preduzećima da na drugačiji način zasnuju novu firmu i pokrenu posao, ali i da im država omogući da taj početni kapital iskoriste na najbolji način, istakao je Vulin u Subotici.

Ministarstvo rada veoma poštuje zaštitne radionice jer u njima osobe sa invaliditetom imaju priliku da „svojim rukama, znanjem i radom obezbeđuju egzistenciju sebi i svojim porodicama“, rekao je Vulin i dodao da su, uz veliko razumevanje predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i uz podršku Ministarstva privrede, zaštitne radionice izuzete iz procesa privatizacije.

I ove godine je država obezbedila odgovarajuće podsticaje za preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom, kako bi tim ljudima bilo obezbeđeno što više poslova, rekao je Vulin.

Skupština UIPS-a je Vulinu dodelila zahvalnicu za „posvećen rad na unapređenju preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom“.

Uručujući to priznanje, predsednik Skupštine UIPS Dragiša Marković je izrazio zadovoljstvo velikom podrškom koju to udruženje, sa ukupno 35 članica, ima od resornog ministarstva i Vulina lično.

Marković je naveo da je Vulin prvi resorni ministar koji je prisustvovao sednici Skupštine UIPS-a, osnovanog 1966. godine i podsetio da preduzeća, javna i privatna, koja čine to udruženje, po zakonu moraju da imaju najmanje 50 odsto zaposlenih osoba sa invaliditetom.

Tim preduzećima, dodao je Marković, najviše je potrebna stalna podrška u obezbeđivanju novih poslova.

Izvor: www.rts.rs