Beograd bez barijera: Rampa za osobe sa invaliditetom postavljena i na Vidikovcu

Radnici JKP Gradsko stambeno postavili su juče, 01. juna, rampu za osobe sa invaliditetom u Ulici Vidikovački venac 15 u opštini Rakovica.

Radnici JKP Gradsko stambeno postavili su juče, 01. juna, rampu za osobe sa invaliditetom u Ulici Vidikovački venac 15 u opštini Rakovica.

Događaju je prisustvovao i predsednik opštine Rakovica Vladan Kocić kao i član Gradskog veća Dragomir Petronijević.

Rampa je postavljena u okviru akcije JP „Gradsko stambeno“ pod nazivom „Beograd bez barijera“, a u saradnji sa Gradom Beogradom i Opštinom Rakovica.

– Želimo da sve osobe, a naročito osobe sa invaliditetom u Beogradu imaju normalan život. Decenijama unazad se nije vodilo računa o tome. U ovom slučaju, stanovnici ove zgrade rampu čekaju 20 godina. Problem je kada nema rampe jer ne mogu normalno da uđu u svoje ulaze, a naročito zimi imaju teškoće. Više od stotinu rampi ćemo postaviti na teritoriji grada, a ovo je jedna od prvih. Akciju ćemo nastaviti dok grad stvarno ne postane grad bez barijera. Sigurno se nećemo zaustaviti na stotinu rampi. Rampe se postavljaju prema planu, na osnovu toga gde ima više osoba sa invaliditetom ili gde ima porodilja – istakao je Petronijević.

Vladan Kocić je kazao da Opština Rakovica u kontinuitetu sprovodi brojne akcije na teritoriji te opštine kako bi život građanima bio lakši.

– Ovo je jedna, a u Rakovici očekujemo da će biti postavljeno još rampi za osobe sa inavaliditetom. Na teritoriji ove opštine ima mnogo zgrada. Tako smo i dobili dosta zahteva. Jedan od uslova za postavljanje rampe jeste da zgrada ima sklopljen ugovor sa „Gradskim stambenim“, a potom se gledaju prioriteti – naglasio je Kocić.

Portparol JP „Gradsko stambeno“ Igor Ćurčić je naveo da to preduzeće nastavlja sa akcijom „Beograd bez barijera“ tako da će naredna rampa biti otvorena u Ulici Jurija Gagarina 44.

– Potrebno je da se stanari zgrade obrate „Gradskom stambenom“ pisanim zahtevom, sa objašnjenjem gde se u zgradi nalazi osoba sa invaliditetom. Ukoliko postoje tehnički uslovi, mi ćemo građanima izaći u susret – objasnio je Ćurčić.

Izvor: www.blic.rs