Vulin: Filijale PIO i RFZO imaće prilazne rampe za invalide

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je 10. maja da će do kraja godine svaka filijala PIO fonda i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje biti opremljena rampama i time pristupačna osobama sa invaliditetom.

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je 10. maja da će do kraja godine svaka filijala PIO fonda i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje biti opremljena rampama i time pristupačna osobama sa invaliditetom.

PARAĆIN – Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da će do kraja godine svaka filijala PIO fonda i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje biti opremljena rampama i time pristupačna osobama sa invaliditetom.

„Rampa će biti postavljena u svaku našu filijalu do kraja godine jer nije u redu da osobe sa invaliditetom u obavljanju svojih životnih potreba da nemaju pristup fondovima i drugim službama“, rekao je Vulin koji je u blizini sela Izvor u opštini Paraćin prisustvovao 15. sportsko-humanitarnoj manifestaciji „Dan humanizma“.

Naglašavajući da je njegovo ministarstvo ove godine donelo nekoliko važnih zakona koji tretiraju život OSI, ministar je rekao da se na tome neće stati i naveo da će do kraja godine biti donet najvažniji sistmski zakon za osobe sa invaliditetom.

„To je zakon o udruženjima OSI koji do danas nije donet, a koji će regulisati način, organizaciju, reprezentativnost udruženja, ko će zastupati njihove interese i kako država da im pomogne“, kazao je Vulin.

On je naveo da je država za aktivne mere zapošljavanja OSI odvojila 500 miliona dinara i više od 300 miliona dinara za funkcionisanje raznih udruženja.

„U godini štednje ni jedan jedini dinar nismo uskratili osobama sa invaliditetom“, rekao je Vulin i naglasio da je vrlo ponosan što je u prošloj godini zaposleno više od 4.000 OSI.

Vulinu je paraćinsko Udruženje kvadriplegičara i paraplegičara uručilo plaketu za doprinos radu tog udruženja.

Prema rečima predsednika tog udruženja Dimitrija Blagojevića u okviru manifestacije „Dan humanizma“ biće organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi koja je, kako je naveo, posle republičkih sportskih igara najveći skup OSI na jednom mestu.

„Čekali smo 15 godina da nam se neko iz resornog ministarstva pridruži, da nam da podršku i da vidi značaj ovog skupa. Dugujemo veliku zahvalnost ministru što je danas sa nama ovde“, rekao je Blagojević i naglasio da je proteklih 15 godina, koliko se organizuje ta manifestacija, više od 2.000 ljudi dalo krv.

Predsednik Saveza za kvadriplegičara i paraplegičara Srbije Mihajlo Pajević rekao je da današnjom manifestacijom OSI im pokazuju da imaju svoje kapacitete i da mogu da se pojave na raznim mestima kao i da se ponašaju kao svi ostali građani.

„Danas i sutra brojni davaoci došli su da daju krv jer osobe sa invaliditetom to ne mogu“, rekao je Pajević i dodao da su im ovakvi skupovi vrlo značajni.

Izvor: www.tanjug.rs

Autor: R. Prelić

www.youtube.com/watch?v=QASF0Lcr4ys