U Boru obeležen peti maj, dan samostalnog života osoba sa invaliditetom

Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom u Boru obeležio je 5. maj – evropski dan samostalnog života akcijom održanom na platou Doma kulture u pet minuta do 12 sati.

Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom u Boru obeležio je 5. maj – evropski dan samostalnog života akcijom održanom na platou Doma kulture u pet minuta do 12 sati. – Tom prilikom promovisana je i brošura „Rušenje mitova o samostalnom životu“, objavljena u okviru Evropske mreže samostalnog života.

BOR – Dan samostalnog života osoba sa invaliditetom 5. maj obeležen je u svim zemljama evropske unije na različite načine ali u svetlu sveopštih mera štednje, koje naročito utiču na podršku samostalnom životu osoba sa invaliditetom. U Boru, kao i u drugim gradovima Srbije koje imaju svoje lokalne organizacije 5. maj obeležen je akcijama u simboličnih 5 do 12, a promovisana je i brošura pod nazivcom „Rušenje mitova o samostalnom životu“, objavljena u okviru Evroske mreže za samostalni život-ENIL.

Slobodan Stojanović predsednik Centra za samostalni život OSI Bor kaže: „To je brošura koja razbija predrasude i između ostalog objašnjava značaj i ulogu personalnih asistenata. Personalni asistenti su izuzetno važna podrška kvalitetnijem životu osoba sa invaliditetom, ali zbog njih se istovremeno kod pojedinih institucija javlja i bojazan da će recimo domovi za takve osobe biti ugašeni, što naravno nije istina, personalni asistent je mogućnost izbora osobe sa invaliditetom i jedno od zagarantovanih prava „kaže Stojanović i dodaje „Iako postoji dobar zakonodavni okvir da se svake godine realizuju novi koraci za poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom, životno iskustvo je sasvim drugačije. Razumevanje lokalne samouprave skoro i da ne postoji, razumemo mere štednje, ali nas malo ko razume“.

Prema evidenciji borskog Centra za samostalni život OSI na ovom području ima više od 1000 osoba sa invaliditetom, međutim smatra se da je taj broj mnogo veći s obzirom na to da u boru ima mnogo onih koji su zbog prirode svoje bolesti zaposleni kao invalidi rada, ali oni ne smatraju da pripadaju ovoj kategoriji i tako se ne deklarišu.

www.youtube.com/watch?v=Ne9tKX82HQE

Izvor: www.rtvbor.rs

Autor: Elda Dragaš