Сви на старт 28. Београдског маратона

И чланови Спортског савеза особа са инвалидитетом Београда редовни су учесници Београдског маратона. Александар Вујичић је најавио око 250 учесника, пре свега у Трци задовољства, полумаратонске штафете ученика основних школа за децу оштећеног вида и децу оштећеног слуха, маратонца Војислава Ћурилића, полумаратонца у колицима Мирослава Станишића и слепог полумаратонца Марка Марјановића.

Из Скупштине града Београда позвали Београђане да сутра дођу на 28. Свис гас београдски маратон да трче, трчкарају или бодрењем допринесу његовом успеху.

Данас, дан уочи 28. Свис гас београдског маратона, на конференцији за новинаре Београђанима ће се као промотер представити светска рекордерка у скоку удаљ, Галина Чистјакова, као и елитни тркачи из Кеније и Етиопије, чија су имена засад тајна. У 20 часова у пријавном центру у Дому омладине Београда биће подељени последњи стартни бројеви за маратон и полумаратон.

Старт је у 10 часова, учесници ће се окупити пред Домом Народне скупштине, а организатори очекују знатно већи број тркача у маратону и полумаратону од прошлогодишњег рекорда (3.650 из 52 земље), као и велики број учесника Трке задовољства на пет километара.

Када је реч о домаћим тркачима, треба напоменути да ће се на Београдском маратону одржати и државно првенство у маратону, али и да је маратонска стаза доста тешка и да се на њој не може лако доћи до олимпијских норми за Рио де Жанеиро 2016. (2:42,00 за жене и 2:17,00 за мушкарце). Због тога се може очекивати да ће се најбољи радије одлучити за полумаратон, а да ће олимпијске норме „јурити” на некој равнијој и лакшој стази.

То важи и за олимпијку из Лондона, Ану Суботић.

– Београдски маратон је већ годинама најзначајнија атлетска манифестација у нашој земљи и зато нестрпљиво чекам старт. Врло сам емотивно везана за ову манифестацију, јер сам три пута побеђивала у полумаратону, а прошле године сам и освојила титулу првакиње Балкана у маратону. Желим да захвалим „Београдском маратону” и директору Дејану Николићу што су ми помогли и подржали ме у припремама за овогодишњи маратон. На 28. Београдском маратону наступићу у полумаратонској трци и надам се да ћу у доброј конкуренцији остварити добар пласман и резултат – рекла је Ана Суботић.

Успех маратона и резултати умногоме зависе од временских услова, а пасионирани маратонац и прогностичар Недељко Тодоровић подсетио је да оно што називамо лепим временом није и добро време за маратонце и полумаратонце, колико за учеснике трке на 5 км и гледаоце. Овог пута је време на страни првих тркача.

– У ноћи пред трку ће захладнети, а током трке је могућа повремена, слаба киша. То је за учеснике трке на 5 км мали хендикеп (избећи ће проблеме, ако се по доласку на циљ утопле), али када је реч о полумаратонцима и маратонцима, температура од 11 до 14 степени је идеална, а ни слаба киша неће сметати да свако нападне свој лични рекорд – рекао је Тодоровић, а дугогодишњи „пратиоци” Београдског маратона подсетили су се да је 1994. Београдски маратон био један од најквалитетнијих и најмасовнијих упркос јакој киши која је падала цео дан.

На сусрету са представницима медија још једном су Београђани позвани да дођу на свој маратон.

– Прошле суботе имали смо дечији маратон, у ком су уживали и деца и посетиоци зоолошког врта, а уверен сам да ће тако бити и на великом маратону, једној од најдуговечнијих и најуспешнијих манифестација у нашем граду. Зато је Београд потпуно стао уз Београдски маратон и зато сам сигуран да ће и суботња трка протећи на највишем нивоу. Позивам Београђане да дођу на старт пред Народну скупштину да заједно промовишемо маратонско трчање и бављење рекреацијом или да бодре учеснике дуж стазе и тако допринесу успеху маратона и сваког учесника, а за сваког је успех стићи до циља – рекао је Андреја Младеновић, заменик градоначелника Београда.

Маратон подржавају и Министарство омладине и спорта и Атлетски савез Србије, који ће финансијски помоћи организацију, како је истакао Слободан Бранковић, генерални секретар АСС-а, затим компанија „Хемофарм”, која ће, према речима Санде Савић, имати седам полумаратонских штафета и која ће средства од позива на број 3088 уплатити за реновирање дечијег позоришта „Бошко Буха”. СББ ће имати 100 тркача, а на старту ће сви учесници моћи бесплатно да користе „unifi” мрежу и да шаљу маратонске фотографије…

И чланови Спортског савеза особа са инвалидитетом Београда редовни су учесници Београдског маратона. Александар Вујичић је најавио око 250 учесника, пре свега у Трци задовољства, полумаратонске штафете ученика основних школа за децу оштећеног вида и децу оштећеног слуха, маратонца Војислава Ћурилића, полумаратонца у колицима Мирослава Станишића и слепог полумаратонца Марка Марјановића….

Izvor: www.politika.rs

Autor: Ž. B.