Zlato iz Moskve stiglo u Prokuplje

PROKUPLJE- Slaviša Strahinić iz Prokuplja osvojio je zlatnu medalju „Arhimed“ za svoj izum uređaja za rukovanje računarima na Međunarodnom sajmu pronalazaštva u Moskvi.

PROKUPLJE- Slaviša Strahinić iz Prokuplja osvojio je zlatnu medalju „Arhimed“ za svoj izum uređaja za rukovanje računarima na Međunarodnom sajmu pronalazaštva u Moskvi. Sajam je održan od 1. do 7. aprila. Ova značajna nagrada, koju mu je dodelio međunarodni žiri i kojom malo ko na jugu Srbije može da se pohvali, pripala je Strahiniću za njegov originalni izum – ergonomski uređaj za rukovanje računarima. Ona je utoliko značajnija, jer je osvojena među stotinama izlagača iz raznih zemalja sveta.

Inače, Strahinić je na nedavnom Međunarodnom sajmu u Novom Sadu za taj uređaj dobio zlatnu medalju sa likom Nikole Tesle i zlatnu plaketu. Reč je o uređaju koji omogućuje da se računarom može rukovati iz svih položaja: sedeći, stojeći pa čak i ležeći. Ovo je značajno, kako za one čija je priroda posla vezana za stalni rad na računarima, tako i za hendikepirana lica ili ona koja su prinuđena da nepokretno leže u krevetu. Uređaj se uvek može prilagoditi potrebama čoveka, promenom ugla držača na kojem se nalazi ekran. Njime može da se upravlja i sa dva i više računara, odnosno ekrana.

-Pošto sam od našeg Patentnog zavoda dobio setifikat, put mi je otvoren i za sve sajmove. Sada očekujem da setifikat dobijem i od Međunarodnog patetntnog zavoda u Švajcarskoj, tako da ću moći svoj izum da ponudim i inostranim tržištima. A interesovanja rastu iz dana u dan. Nadam se da prvi investitori u moj uređaj budu baš Rusi, jer su na ovom sajmu izrazili veliko intersovanje. S obzirom da ova naprava ima široku primenu i da ne traži velika ulaganja, može da se računa da će samo u Rusiji naći milione kupaca – optimista je Slaviša Strahinić.

Naravno, dodaje on, da bi bio srećan da i neko od naših privrednika pokrene ovu proizvodnju.

Izvor: www.toplickevesti.com

Autor: Dragan Borisavljević