Diskriminacija u tržnom centru

Beograd – Toaleti za osobe sa invaliditetom u nekim tržnim centrima u Beogradu služe osoblju zaduženom za higijenu za odlaganje opreme poput džogera, krpa i četki, a neretko i smeća. Jedan od primera je beogradski šoping-centar „Stadion“.

Beograd – Toaleti za osobe sa invaliditetom u nekim tržnim centrima u Beogradu služe osoblju zaduženom za higijenu za odlaganje opreme poput džogera, krpa i četki, a neretko i smeća. Jedan od primera je beogradski šoping-centar „Stadion“.

Iako je nekoliko puta kontaktirala ovaj tržni centar kako bi im skrenula pažnju na ovaj problem, Snježana Jolić, pravnica i blogerka, kaže za Danas da ništa nije učinjeno. Kako kaže, spremačice su joj rekle da nemaju prostoriju za rad.

– U toaletu za osobe sa invaliditetom na drugom spratu „Stadiona“ stoji natpis da je zabranjeno pranje džogera i krpa u lavabou. Međutim, u ćošku se nalazi sva oprema za čišćenje, te čistačice, kao da je to najnormalnija stvar na svetu, koriste taj toalet u obavljanju svog posla. Tu peru krpe i prazne kofe od vode. Skoro mi se desila situacija da sam ušla u toalet sa drugaricom koja je gurala moja kolica, a da je ubrzo potom ušla i čistačica, koja je, praktično ne obazirući se na nas, otišla do ćoška da ostavi kofe. Na opasku šta to radi, zar ne vidi da smo u toaletu, rekla je: „Pa, što se niste zaključale?“ i izašla. Nas dve smo ostale u šoku – priča naša sagovornica.

Ljupka Mihajlovska, koordinatorka Centra za studente sa hendikepom, ukazuje za Danas da je jedan od problema sa kojima se susreću osobe koje koriste kolica u Srbiji upravo nedostatak pristupačnih toaleta. Kako ističe, uglavnom ih imaju tržni centri, dok to nije slučaj sa većinom javnih objekata.

– Dešava se da su toaleti za osobe sa invaliditetom često zaključani, jer ih koriste i građani bez invaliditeta. S druge strane, fale i javni toaleti zbog čega su osobe sa invaliditetom, na primer, primorane da skrate vreme boravka napolju, ističe Mihajlovska.

Pozitivan primer

Snježana Jolić, pravnica i blogerka, ukazuje da je tržni centar „Ušće“ uvažio njenu žalbu da ukloni žardinjere ispred lifta. Naime, kako objašnjava, ispred dugmeta za pozivanje lifta nalazile su se žardinjere, pa je osobama sa invaliditetom u kolicima bilo nezgodno da dohvate dugme. Nakon što je osoblju „Ušća“ skrenula pažnju na to, žardinjere su ubrzo sklonjene.

Izvor: www.danas.rs

Autor: J. Diković