Vulin i Mali na inkluzivnoj predstavi „Čarobno putovanje“

26

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i gradonačelnik Beograda Siniša Mali prisustvovali su 13. oktobra u Pozorištu na Terazijama predstavi „Čarobno putovanje“, u kojoj su učestvovala deca sa autizmom, uz pomoć rođaka i profesionalnih izvođača.

BEOGRAD – Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i gradonačelnik Beograda Siniša Mali prisustvovali su 13. oktobra u Pozorištu na Terazijama predstavi „Čarobno putovanje“, u kojoj su učestvovala deca sa autizmom, uz pomoć rođaka i profesionalnih izvođača.

Mali je istakao da je ova predstava dobila nagradu grada Beograda za stvaralaštvo mladih u oblasti umetnosti, dodavši da i kao gradonačelnik i lično daje punu podršku tom inkluzivnom projektu.

„Na ovaj način ukazujemo na potencijal koji autistična deca imaju. Beograd je u prethodnoj nedelji potpisao ugovor sa 44 pratioca za decu ometenu u razvoju. Toj deci je neophodna podrška i mi smo tu pomoć obezbedili“, rekao je on i najavio da će do kraja godine biti obezbeđeno još sto pratilaca.

„Tako šaljemo jasnu poruku kao Grad da sva deca na teritoriji Beograda imaju jednaka prava na bezbrižno i srećno detinjstvo“, izjavio je Mali.

Vulin je istakao da je ova predstava „dokaz da inkluzija nije samo prazna reč, već naše opredeljenje i nešto što je moguće“.
„Potrebno je uložiti više truda i rada. Ova predstava će nas i postideti i obradovati, jer ćemo videti šta sve ova deca mogu. Autizam je bolest usamljenosti, a ova deca su nam pružila svoje male ruke, izašla iz svog zatvorenog sveta i pokazala da mogu biti deo našeg sveta“, izjavio je on.

Ministar je naglasio da „deca sa posebnim potrebama nisu nevidljiva“.
„Ona zaslužuju pažnju, a njihovi roditelji zaslužuju pomoć. Lokalna samouprava i ministarstvo koje ja vodim itekako vode o tome računa“, poručio je Vulin.

Autor predstave Dorđe Makarević izrazio je zadovoljstvo što je posle tri godine napornog rada napravljen ovaj mjuzikl koji je jedinstven u svetu i koji dokazuje da autistična deca mogu da igraju, pevaju i glume zadržavajući svoju pažnju na tome i duže od sat vremena.

Potpredsednica Republičkog udruženja za pomoć osobama sa autizmom Natalija Lazić rekla je da se večerašnja predstava izvodi u okviru obeležavanja evropskih dana autizma.

Predstava je nastala kao koprodukcija tog udruženja, ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, a glavni akteri su šestoro dece sa autizmom i jedna devojka sa slušnim problemom, njihovi braća i sestre, ali i profesionalni igrači Pozorišta na Terazijama, članovi hora i folklora AKUD „Lola“ i ansambl „Tuti Srbija“, rekla je Lazićeva.

Glavni akteri su Đorde Golubović, Igor Despotović, Dušan Lazić, Jovana Lazić, Anastazija Lizdek, Aleksandra Lizdek, Nemanja Mitić, Jelena Mišković i Mihajlo Ridevac.

Izvor: www.tanjug.rs

 

Оставите одговор