POMOĆNIK ZA LAKŠI ŽIVOT: Grad Beograd obezbeđuje pratioce za decu sa smetnjama u razvoju

43

Pratioci su po pravilu defektolozi, psiholozi i prošli su određenju obuku za pomoć deci, bilo dok su u školi ili samo do učinice.

Pratioci su po pravilu defektolozi, psiholozi i prošli su određenju obuku za pomoć deci, bilo dok su u školi ili samo do učinice.

BEOGRAD – Više od 40 dece sa smetnjama u razvoju na području grada Beograda dobija ličnog pratioca, osobu za pomoć u svakodnevnom životu, a gradonačelnik Siniša Mali rekao je 09. septembra da je grad za tu namenu izdvojio 14 miliona dinara i najavio sistemska rešenja u ovoj oblasti.

Prvi put imaćemo sistemski uređenu ovu oblast, sa jasnim kriterijumima ko može biti lični pratilac, rekao je gradonačelnik i najavio da će grad nastojati, rebalansom budžeta u prvoj nedelji novembra, da obezbedi novac i za preostalih sto dece kojima je ovaj vid pomoći neophodan.

Ugovor o angažovanju prva 44 lična pratioca potpisali su u Skupštini grada sekratarka za socijalnu zaštitu Jasmina Ivanović i predsednica udruženja Inicijativa za inkluziju „Veliki Mali“ Valentina Zavišić, zaduženog za sprovođenje projekta.

„OvimI šaljemo, posebno što je u toku Dečja nedelja, jasnu poruku da sva deca imaju jednaka prava i jednake šanse“, rekao je Mali pre potpisivanja ugovora. Grad je, prema rečima sekretarke Ivanović radio na kriterijumima za izbor pratioca, koji do sada nisu dosledno poštovani.

Deci je obezbeđen pratilac u ovoj školskoj godini, a među kriterijumima je i onaj da pratilac ne može biti roditelj ili član porodice, što se do sada dešavalo.

Pratioci su angažovani za pomoć deci dok su u školi ili van nje, a potrebna im je podrška u zadovoljavanju osnovnih potreba u svakodnvenom životu, pomoć u kretanju, održavanju lične higijene, hranjenja, oblačenja i komunikacije sa drugima, rečeno je na skupu.

Pratioci su po pravilu defektolozi, psiholozi i prošli su određenju obuku za pomoć deci, bilo dok su u školi ili samo do učinice.“Grad će prvi put imati uvid u to ko su lični pratioci, na koji način i koliko kvalitetno rade svoj posao“, rekla je Ivanović.

Izvor: www.kurir-info.rs

Autor: Tanjug

Оставите одговор