Srbija i dalje čeka prvog psa vodiča za slepe

1

U Srbiji ne postoji ni jedan pas vodič za slepe! Nabavka psa, obuka, socijalizacija i školovanje instruktora košta oko 25 hiljada evra. Savez udruženja slepih i slabovidih osoba započeo je akciju prikupljanja novca…

U Srbiji ne postoji ni jedan pas vodič za slepe! Nabavka psa, obuka, socijalizacija i školovanje instruktora košta oko 25 hiljada evra. Savez udruženja slepih i slabovidih osoba započeo je akciju prikupljanja novca…

Ukoliko pošaljete poruku na broj 4183, učestvujete sa 100 dinara donacije u akciji prikupljanja sredstava kako bi Srbija dobila prvog psa vodiča za slepe.

Aleksa Jelić, poznati baletski igrač i voditelj, Savezu udruženja slepih i slabovidih „Beli štap“ donirao je hiljadu evra koje je osvojio u emisiji “Tvoje lice zvuči poznato”.

Kako tvrdi, on se i sam uverio da je deficit vida jedan od najtežih hendikepa, jer je njegova baka bila skoro slepa.

– Ima nas osam miliona u Srbiji, toliko smo poznati po humanosti, barem smo bili, ne bi trebalo da baš sada, u ovom trenutku to izgubimo i da ne pošaljemo bar tu jednu poruku. Neka poštalje milion gradjana i neka pošalju po jednu poruku, neka to ne bude osam miliona, već jedan pa će značiti nešto – rekao je Aleksa za Tanjug.

Aleksa kaže da zajedno sa ostalim kolegama vrši pritisak kako bi se javnost što više uključila u neophodne humanitarne akcije. On se nada da će i neko od takmičara iz aktuelnog šoua “Ples sa zvezdama” pokloniti nagradu Savezu.

Predsednica Saveza Vesna Nestorović izjavila je da će novac prikupljen u akciji biti upotrebljen za kupovinu jednog psa i školovanje instruktora u slovenačkom Kinološkom udruženju Slo kanis.

Za psa bez predispozicija za razne gentske bolesti, proverenog legla i starog oko osam nedelja treba izdvojiti oko 2 500 evra. Dresura i socijalizacija koštaju oko 10 hiljada evra i sa obukom instruktora sve ukupno iznosi 25 hiljada evra.

Do sada je prikupljeno 18 hiljada evra.

– Slepa osoba mora da prodje obuku za samostalno kretanje, mora sama da zna gde je u prostoru, gde se nalaze i gde ide, a pas vodič dolazi kao novi sistem u vašem hodanju i tada se beli štap sklanja. Vi psu ne možete da kažete ni ulicu ni broj gde će da vas odvede, jer to nije taksi, to je pas dresiran da vas odvede od tačke A do tačke B, uz onu pravu pirjateljski saradnju, kao kada se dva drugara dogovaraju u koji će kafić da odu – za Tanjug objašnjava Nestorović.

Izvor: www.zivotinje.rs

Оставите одговор