Zaštitne radionice traže posao od države

17

NIŠ – Predstavnici preduzeća koja upošljavaju osobe sa invaliditetom, upozorili su da ovim preduzećima ozbiljno preti zatvaranje zbog nedostatka posla.

NIŠ – Predstavnici preduzeća koja upošljavaju osobe sa invaliditetom, upozorili su da ovim preduzećima ozbiljno preti zatvaranje zbog nedostatka posla.

Predstavnici „Elmonta“, „Metalca“ i štamparije „Vuk Karadžić“ smatraju da jedini spas za ova preduzeća može biti obavezivanje javnih preduzeća da deo svojih javnih nabavki rezervišu za takozvane zaštitne radionice, odnosno firme koje upošljavaju invalidna lica.

„Važeći Zakon o javnim nabavkama predviđa raspisisivanje rezervisanih nabavki za zaštitne radionice. Preduzeća i ustanove ih uglavnom ne raspisuju, a kada bi samo 10 odsto javnih nabavki bilo rezervisano za zaštitne radionice, one bi dobro radile“, rekao je direktor štamparije „Vuk Karadžić“ Bata Stojković.

Direktori zaštitnih radionica će narednih dana zajedno sa Savezom samostalnih sindikata zatražiti od Vlade Srbije da izmenom Zakona o javnim nabavkama obaveže javna preduzeća i ustanove da deo svojih poslova poveravaju zaštitnim radionicama.

Oni ističu da je prvenstveni zadatak zaštitnih radionica profesionalna rehabilitacija osoba sa teškim fizičkim i i mentalnim hendikepom tako da radionice ne mogu da se nadmeću na tržištu sa ostalim preduzećima.

U Srbiji živi više od 850.000 osoba sa invaliditetom, ali samo par hiljada njih radi. U našoj zemlji postoje 62 zaštitne radionice a 21 radionica je u postupku restrukturiranja. Većina radionica ima ogromna dugovanja za struju i komualne račune, dok zaposleni ne primaju platu mesecima.
(Kraj)Mia

Izvor: www.jugmedia.info

Оставите одговор