GSP bacio novac na pogrešne kombije za prevoz osoba s invaliditetom

47

Gradski prevoznik kupio je 10 neprilagođenih kombija za prevoz „od vrata do vrata”, bez kojeg korisnici kolica ne mogu nikuda iz kuće, ističu u beogradskim udruženjima osoba sa invaliditetom.

Gradski prevoznik kupio je 10 neprilagođenih kombija za prevoz „od vrata do vrata”, bez kojeg korisnici kolica ne mogu nikuda iz kuće, ističu u beogradskim udruženjima osoba sa invaliditetom.

Pošto ne postoje adekvatni kaiševi, putnici u kolicima lako mogu da se prevrnu i povrede. Mnogi roditelji sada putuju zajedno sa svojim detetom, da ga pridržavaju i budu sigurni da se usput nije povredilo. Oni koji imaju sreću da im mišići na rukama nisu oslabljeni bolešću, oslanjaju se na svoju snagu.

– Nekada me vozač veže, a nekada ne. Stisnem sedište rukom što jače mogu i tako se držim. Moram, nema mi druge. Novi autobusi više truckaju, trese se pod kao da amortizeri nisu u redu – priča dvadesettrogodišnji Milorad, ekonomista koji svakodnevno putuje od Saveza za cerebralnu i dečju paralizu Beograda do Miljakovca.

Sekretarka Saveza Dilbera Sarajlić kaže da su zahvalni gradu što je na insistiranje organizacija osoba sa invaliditeton krajem prošle godine izdvojio velika sredstva za rešavanje dugogodošnjeg problema u prevozu ljudi sa motoričkim poremećajima, ali da ih je GSP protraćio jer je kupio gotovo neupotrebljive kombije za ovu namenu.

– To je greota, bacili su novac. Svaki taj kombi košta oko 60 hiljada evra, a nas i druga udruženja kao potpisnike ugovora o specijalnom prevozu uopšte nisu konsultovali kakva nam vozila trebaju. Kombi vozila su sa previsokim podom sa preuskim pragovima i bez držača za penjanje. Ne postoji mogućnosti za bezbedno vezivanje putnika niti su vozači obučeni za korišćenje postojećih kaiševa. Vozila su sa mehaničkom rampom iako su obećana vozila sa hidrauličnim. Predugačka su i previsoka pa ne mogu da uđu u svaku uličicu i priđu ulazima čime se gubi smisao prevoza „od vrata do vrata” – objašnjava Sarajlićeva.

POVREĐENA DEVOJKA
Nedavno su se tokom vožnje prevrnula invalidaska kolica i tom prilikom lakše je povređena I.M. (34). Ova devojka već je preživela traumu u specijalizovanom prevozu prošle godine, kad je zadobila potres mozga.

Оставите одговор