Obezbediti iste uslove za svu decu

29

Brojni problemi lica sa smetnjama u razvoju

Deca sa smetnjama u razvoju i njihovi roditelji suočavaju se sa brojnim poteškoćama i država bi svakako morala više da vodi računa o njima. Roditelji iz Udruženja osoba sa autizmom koji imaju decu školskog uzrasta traže da sve škole imaju iste uslove, da svima bude omogućen dnevni boravak, da eksterijeri i enterijeri budu prilagođeni njihovim potrebama, da imaju organizovan prevoz i ishranu, kaže za Danas Jelena Lazić, mama jedanaestogodišnjeg autističnog dečaka, koji ide u OŠ „Novi Beograd“ za decu sa smetnjama u razvoju.

Prema rečima naše sagovornice, u školi koju pohađa njeno dete ove godine nijednom nisu otišli na izlet van grada što je toj deci preko potrebno. Ona se takođe požalila da nemaju organizovan prevoz vozilom od kuće do škole, a da problemi nastaju i tokom letnjeg raspusta, jer autistična deca provode tri meseca bez ikakvog dodatnog sadržaja, škole ne rade, a roditelji su na poslu, pa moraju da se snalaze oko čuvanja dece.

– To su deca sa invaliditetom koja nikada neće biti samostalna. Obraćali smo se i Sekretarijatu za dečju zaštitu i Ministarstvu rada i socijalne zaštite, tražili smo pomoć. Čak smo podneli peticiju Gradu sa 60.000 potpisa koju su odbili, za novčanu pomoć nezaposlenim biološkim roditeljima da bi brinuli o svojoj deci i za skraćeno radon vreme sa punom platom zaposlenim majkama – kaže Lazićeva.

Ona ističe da su roditelji u nezavisnom položaju i kad dođu kući nakon posla za njih nema predaha. U peticiji upućenoj Gradu, dodaje naša sagovornica, uporedili su se sa hraniteljima i dobili odgovor da je njima to zanimanje, a da su oni svojoj deci roditelji.

– Mi svoju decu neizmerno volimo, ali ispada da smo mi njihovi robovi i da smo birali da budu nesposobni ceo život – kaže Lazićeva.

Direktorka OŠ „Novi Beograd“ Milunka Petrović ističe za Danas da se u školi radi individualno sa svakim detetom i da je napravljen poseban plan u skladu sa njihovim mogućnostima.

– Prevoz obezbeđuje opština Novi Beograd i to nije u našoj nadležnosti. Što se izleta tiče, imali smo ove godine jedan na Avali i sigurno je da bi ih trebalo biti više. Sve aktivnosti koje škola organizuje su besplatne, pa je u današnje vreme teško naći sponzore koji će toj deci omogućiti besplatan boravak u prirodi. Da bi organizovali više takvih dešavanja trebalo bi uključiti roditelje, ali vremena su takva i usled ekonomske krize nisu svi u mogućnosti da isfinansiraju izlete. Zato se trudimo da omogućimo mališanima druge kreativne sadržaje poput različitih radionica, sekcija i besplatnih odlazaka u pozorište – objašnjava Petrovićeva.

Iz opštine Novi Beograd napominju da obezbeđuju prevoz za troje dece koja su u invalidskim kolicima, a da u skladu sa principima inkluzije, što podrazumeva uključivanje dece u sve tokove društva, za ostalu decu i njihove pratioce obezbeđen je plaćeni prevoz preko Bus plusa.

Pomoć Grada

Sekretarka obrazovanja i dečje zaštite Snežana Đurić kaže za naš list da Grad finansira ishranu za sve učenike u školama za decu sa smetnjama u razvoju.

– Škole za učenike sa smetnjama u razvoju imaju produženi boravak u I i II razredu za koji dobijaju saglasnost od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a mogu imati i u III i IV razredu koji finansira Grad na inicijativu Saveta roditelja, Odluku Nastavničkog veća i Školskog odbora kao i inspecijski zapisnik kojim se potvrđuje ispunjenost uslova. Na Novom Beogradu postoji i Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine „Sunce“ koji je namenjen deci sa smetnjama u razvoju – kaže Đurićeva. Ona ističe da Grad raspisuje svake godine konkurs za programe za vreme letnjeg raspusta, a jedan deo je bio namenjen i učenicima sa smetnjama u razvoju, pa je tako i predhodnog leta bilo organizovano nekoliko programa, na koje su roditelji mogli da dovedu svoju decu.

Оставите одговор