Jaje lepih želja za osobe sa autizmom

38

Beograd -Svetski dan osoba sa autizmom obeležen je danas u Beogradu, centralnom manifestacijom koja je okupila decu i odrasle sa autizmom, članove njihovih porodica i javne ličnosti, pod motom „Roditelji osoba sa autizmom imaju jednu želju, a koja je tvoja…“

Ljuštura koju nameće društvo: Obeležavanje Svetskog dana osoba s autizmom

Beograd -Svetski dan osoba sa autizmom obeležen je danas u Beogradu, centralnom manifestacijom koja je okupila decu i odrasle sa autizmom, članove njihovih porodica i javne ličnosti, pod motom „Roditelji osoba sa autizmom imaju jednu želju, a koja je tvoja…“

Na Trgu je tradicionalno postavljeno „Jaje lepih želja“, metalna konstrukcija visine 2.5 metra, u koju su gradjani ulazili i na parčetu papira ostavljali poruke podrške osobama sa autizmom i njihovim porodicama.

– Jaje je simbol ljušture u kojoj žive osobe sa autizmom i njihove porodice, a koju su nametnuli društvo i sistem u kojem živimo – izjavio je predsednik Upravnog odbora Beogradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom Mirko Gojić.

On je rekao da udruženje, kao organizator manifestacije, želi da skrene pažnju javnosti na osobe sa autizmom kojima je, zbog specifičnosti problema, neophodna stalna podrška.

– Njihovo odrastanje ne prati u potpunosti njihovo osamostaljenje – rekao je Gojić, koji je i sam roditelj odrasle osobe sa autizmom, dodajući da se od društva očekuje da ponudi stalna i sistemska rešenja – od organizovanja dijagnostike koja bi omogućila rano otkrivanje razvojnih poremećaja iz spektra autizma do boljih uslova za školovanje i zapošljavanje.

Gradski sekretar za socijalnu zaštitu Nenad Matić je istakao da su struka, preciznije Defektološki fakultet, klubovi roditelja i gradska vlada usaglasili stavove o izgradnji Centra za autizam na parceli opštine Zvezdara, u Denkovoj Bašti.

On je najavio da će „Sekretarijat inicirati da buduća gradska vlada u drugoj polovini godine uradi detaljni tehnički projekat ovog centra, u saradnji sa CIP-om“.

Postoje i planovi da beogradski Centar za socijalno preduzetništvo radno angažuje i ovu kategoriju sugrađana, rekao je Matić.

Upozoravajući da se „u Beogradu iz godine u godinu povećava broj dece rodjene sa autizmom“, on je dodao da o tome nema preciznih podataka.

Prema svetskim statistikama, osobe s autizmom čine jedan odsto populacije. U Srbiji ih, prema procenama, ima oko 3.000.

Psiholog u Dnevnom boravku za decu sa autizmom Vesna Srdanović Halilović rekla je Tanjugu da niko od njihovih štićenika nije uspeo da se osamostali, ali da se postižu rezultati u poboljšanju motorike, socijalizacije i komunikacija.

Tokom današnje manifestacije, osobe sa autizmom i deca bez invaliditeta su u interaktivnim radionicama šarala drvena jaja, slikala i vajala, a radovi su bili izloženi i za prodaju.

Manifestaciju su podržale i brojne javne ličnosti, a zaštitno lice i ove godine je Leontina Vukomanović, sa dečjim horom „Čarolija“.

Svetski dan autizma obeležava se 2. aprila, prema rezoluciji koju je donela Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2007. godine.

 

Оставите одговор