Postavio rekord na 100m… na štakama

20

Tameru Zegeje, čovek sa invaliditetom, je postavio novi svetski rekord na 100 metara u sprintu – trčeći na štakama.

Tameru Zegeje, čovek sa invaliditetom, je postavio novi svetski rekord na 100 metara u sprintu – trčeći na štakama.

Tameru Zegeje (32) je za svega 56 sekundi pretrčao 100 metara na štakama u malom gradu na severu Nemačke. Balansirao je na štakama sa nogama u vis. Zegeje je rođen sa deformitetom stopala i koristi štake kako bi se oslonio na njih, piše Dejli mejl.

Kaže da je presrećan što je ostvario svoj san, tako što je bio brži i od Useina Bolta. „Jedan po jedan, uspevam da postignem sve svoje snove. I iskreno, uprkos borbi i teškim okolnostima, ja sam postigao sve“, kaže Zegeje koji trenira svakog dana kako bi usavršio svoju tačku.

„Ovo je moj san – da budem nosilac zvaničnog rekorda kako bi pokazao da iako sam osoba sa invaliditetom, mogu da učinim sjajne stvari“.

„Talentovan sam kao i moj heroj – Usein Bolt, zato što on može da trči najbrže na dve noge a ja mogu najbrže da balansiram na štakama. Voleo bih da me vidi kako to radi, siguran sam da bi bio ponosan“, kaže on.

Zegeje je iz Adis Abebe u Etiopiji. Majka ga je napustila kada je imao samo tri meseca zbog urođenih deformiteta stopala. Prihvatio ga je deda koji je krenuo da ga uči da se nosi na rukama.

„Kada sam se rodio, majka je rekla da sam proklet i da je nosila đavola“, objašnjava Zegeje, koji je izvođač u cirkusu u Nemačkoj i dodaje: „Deda mi je spasao život“. „On je verovao da svako živo biće ima prava na život i zbog toga ja verujem u sebe“.

Tameru Zegeje je otišao na operaciju, koju je platio nepoznati donator iz crkve, koja će mu omogućiti potpuno drugačiji život. On će moći da hoda, ali će se neko vreme, posle operacije još uvek služiti štakama.

www.youtube.com/watch?v=9p8LZVZoUzk

Оставите одговор