Obucite različite čarape i podržite osobe s Daunovim sindromom

28

Beograd – Obucite danas šarene ili različite čarape, u znak podrške osobama sa Daunovim sindromom, jer je danas Svetski dan za podršku ljudima sa Daunovim sindromom.

Beograd – Obucite danas šarene ili različite čarape, u znak podrške osobama sa Daunovim sindromom, jer je danas Svetski dan za podršku ljudima sa Daunovim sindromom.

– Na ovaj način podržaćete ideju da nismo svi jednaki, ali nas različitost samo obogaćuje. Ne sažaljevajte nas, uvažavajte nas – poručuje u njihovo ime Dejan Lukić, predsednik Asocijacije za promociju inkluzije Srbije.

U okviru akcije “stanovanje uz podršku” osobama s invaliditetom omogućeno je da na šest lokacija u Beogradu žive u zajednicama i na taj način razviju svoje sposobnosti i integrišu se u društvo. Opština Savski venac ustupila im je jedan stan na korišćenje i u njemu živi sedam osoba, među kojima su i osobe sa Daunovim sindromom.

– Važno je svim građanima dati podjednaku šansu da žive samostalno. Za njih je jako bitno da žive kao porodica, jer tako mogu da razviju i ispolje maksimalno svoje mogućnosti. Neki od njih i rade, shodno svojim mogućnostima. Delegacija naše opštine posetiće ih danas, na njihov dan i još jednom pokazati da brinemo o njima i pomažemo im da postanu ravnopravni članovi naše zajednice – kaže predsednik opštine Savski venac Dušan Dinčić.

Statistički, na hiljadu rođenih beba, njih osam se rodi sa Daunovim sindromom. Veliki broj njih živi u svojim porodicama, dok je jedan broj, na žalost, osuđen na život u Domovima ili u hraniteljskim porodicama.

Agencija Saatchi & Saatchi Italija povodom 21. marta, iskoristila je pismo koje je buduća majka poslala email na adresu CoorDown-a, italijanske nacionalne organizacije za podršku ljudima sa Daunovim sindromom, sa željom da sazna kakav život će njeno nerođeno dete imati jer je konstatovan genetski poremećaj. U videu agencije 15 ljudi sa Daunovim sindromom odgovaraju majci, predlažući joj sve pozitivne stvari koje je očekuju. Pogledajte video koji će vas sigurno raznežiti.

21. 3.

Na kalendarski dan početka proleća, 21. marta, u svetu se obeležava Svetski dan osoba s Daunovim sindromom, a brojke koje označavaju taj datum – 21.3. predstavljaju oznaku hromozoma koji je jedinstven za osobe s Daunovim sindromom. Simbol tog dana su i šarene ili različite čarape. UN od 2012. godine obeležavaju Svetski dan osoba s Daunovim sindromom.

Sindrom

Daunov sindrom je oblik hromozomopatije koji se javlja kao posledica trizomije hromozoma 21. Karakteristike su, specifičan izgled lica i intelektualna zaostalost kao obavezni pokazatelj ovog sindroma. Učestalost ovog sindroma u ljudskoj populaciji je 1:700 živorođenih. Na nju učestalost utiče starost majke, tako da se kod žena starijih od 40 godina ta učestalost povećava na 1:45 živorođenih.

www.youtube.com/watch?v=Ju-q4OnBtNU

Оставите одговор