Žena i invalidnost – Amy Palmiero-Winters

23

Ejmi Palmiero – Vinters (18. avgust 1972, Pensilvanija, SAD) je američka atletičarka koja je postavila svetski rekord u maratonu za osobe sa amputacijom ispod kolena i jedina osoba sa amputacijom koja je osvojila ultramaraton.

Ejmi Palmiero – Vinters (18. avgust 1972, Pensilvanija, SAD) je američka atletičarka koja je postavila svetski rekord u maratonu za osobe sa amputacijom ispod kolena i jedina osoba sa amputacijom koja je osvojila ultramaraton.

Takmičila se u trčanju na kratke i duge staze od detinjstva. U saobraćajnoj nesreći 1994. godine slomila je levu nogu. Nakon tri godine i dvadeset i pet operacija, noga joj je amputirana ispod kolena. Još tri godine nakon amputacije nije bila u mogućnosti da trči. Ejmi je 2004. godine osvojila drugo mesto u maratonu (the Silver Strand Marathon) i pored toga što je bila u petom mesecu trudnoće i što je trčala sa protezom koja je pogodna samo za šetnju. Sledećeg leta, u Njujorškom triatlonu 2005. godine, još uvek sa protezom pogodnom samo za šetnju i biciklom pozajmljenim od svog poslodavca, plasirala se na treće mesto. Nakon toga, Ejmi je odlučila da učestvuje u trkama na ozbiljnijem nivou. Nakon što je dobila protezu prilagođenu svojim potrebama, Ejmi se preselila u Njujork i postala članica Tima korak napred, grupe profesionalnih sportista sa amputacijama koje okuplja i podržava Ortopedska protetika Korak ispred.

Do maja 2006. godine, Ejmi je intenzivno trenirala sa novom protezom i trčeći Njujorški maraton oborila svetski rekord (3:24) za žene sa amputacijom ispod kolena za više od dvadeset i pet minuta. Posle toga, u trci u Čikagu 2006. godine, ostvarila je još bolje vreme (3:04), koje je i danas najbolje vreme u maratonu za osobe (i muškarce i žene) sa amputacijom ispod kolena.

Ejmi je 2009. godine odlučila da pređe sa maratona na zahtevniji vid – ultramaraton (trka duža od 42,195 km). Trčala je deset ultramaratona tokom 2009. i 2010. godine, osvojila ženski ultramaraton 2009. godine i opšti ultramaraton 2010. Ona je prva osoba sa amputacijom koja je osvojila ultramaraton. Nijednom muškarcu ni ženi sa amputacijom pre Ejmi to nije uspelo. Ejmi Palmiero Vinters je 2009. proglašena za najbolju u amaterskoj atletici u državi i postala je direktorka Tima korak ispred. Godine 2010. osvojila je nagradu (ESPN) kao najbolja američka atletičarka sa invaliditetom.

Tekst je sačinila Veronika Mitro na osnovu tekstova objavljenih na engleskom jeziku na: http://en.wikipedia.org/wiki/Amy_Palmiero-Winters i http://allwomenstrong.blogspot.com/2011/11/female-athletes-with-disabilities.html; Fotografije su preuzete sa sajta http://www.seeamyrun.com/photos;

Оставите одговор