Personalni asistent za samostalniji život

0

Leskovac – Gordana Stojanović je predsednik Udruženja distrofičara Jablaničkog i Pčinjskog okruga, koje ima osamdeset članova – 58 u Leskovcu i 22 u Vranju.

Sa asistentom je lakše: Gordana Stojanović i Selima Đorđević (Foto M. Momčilović

Leskovac – Gordana Stojanović je predsednik Udruženja distrofičara Jablaničkog i Pčinjskog okruga, koje ima osamdeset članova – 58 u Leskovcu i 22 u Vranju. Iako je vezana za kolica i u penziji je već trinaest godina, radi više nego mnogi zaposleni – piše projekte, drži sastanke, organizuje putovanja, sportska takmičenja, seminare, radionice, radi na kompjuteru, a, pored svega, obavlja i kućne poslove, koliko može. Aktivna je i u radu Centra za samostalni život invalida u Leskovcu. Veliku pomoć pruža joj personalni asistent Selima Đorđević.

Leskovac je jedan od retkih gradova u Srbiji u kojima postoji servis personalnog asistenta. Naime, pre četiri godine pokrenut je projekat pod nazivom „Spas“ koji je organizovao Centar za samostalni život invalida Srbije, uz finansijsku pomoć irske vlade. Asistente je tada dobilo ukupno sedamdeset osoba sa posebnim potrebama u Beogradu, Smederevu, Somboru, Jagodini i Leskovcu, u kojem je ovu pomoć imalo dvanaest osoba.

Kada je ovaj projekat završen krajem prošle godine, korisnici su ostali bez dragocene pomoći. Ali, sredinom septembra, Centar za samostalni život invalida Srbije je uz podršku Fonda za socijalne inovacije pokrenuo novi, devetomesečni projekat, čiji je cilj da se definišu kriterijumi za kasnije korišćenje servisa personalnih asistenata. Ti kriterijumi biće upućeni na razmatranje Vladi Srbije, sa zahtevom da se ovaj servis ne organizuje od slučaja do slučaja, već da postane trajni vid pomoći osobama sa posebnim potrebama.

– Protekle godine, ostvarivanje projekta „Spas“ donelo je velike promene u mom životu. Kada sam dobila personalnog asistenta, počela sam ponovo da osećam život, izlazim kad poželim, kupujem i sebi i drugima garderobu, organizujem slavlja – kaže za „Politiku“ Gordana Stojanović, dodajući da se nada da će pomoć osobama sa invaliditetom biti trajno regulisana propisima.

Gordanin asistent Selima Đorđević ističe da je prošla odgovarajuću obuku, koja joj je pomogla da uspešno obavlja sve zadatke personalnog asistenta:

– Volela bih ovaj posao da zadržim, odnosno da odlukom Vlade Srbije ovo zaduženje postane moj trajni angažman. Ovaj posao može da radi samo čovek sa dušom, nema svako srca za to – priča za naš list Selima, dodajući da Gordanu prati na putovanjima, kao što je to bio slučaj kada joj je na Brestovačkom jezeru asistirala na takmičenju pecaroša, gde su osvojile drugo mesto. Rado se seća i odlaska na Taru, gde je, kao milion i prvi posetilac, dobila sedmodnevni nagradni boravak za dve osobe na ovoj planini.

Оставите одговор