Pomoć donatora je dobrodošla

0

Okrugli sto – Servisi podrške osobama sa invaliditetom

Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom smanjiće postojeći broj servisa podrške, kako bi uz finansijsku pomoć grada i donatora i uvođenjem participacije, održao tri najvažnija – personalni asistenti, pomoć u kući i prevodilački servis za znakovni jezik. Ovo su neki od zaključaka sa okruglog stola u cilju pružanja podrške samostalnom životu osoba sa invaliditetom, koji je organizovan u okviru projekta „Zagovaranje i podizanje svesti“ pod pokroviteljstvom CRS-a (Catholic Relief Services).

Osnovni limitirajući factor nije nepostojanje ideje i želje kod ljudi koji se bave ovom oblašću, već nedostatak sredstava da se sprovedu programi i sve planirane aktivnosti. Pravi je momenat za razgovor na tu temu, jer se radi na kreiranju gradskog budžeta za narednu godinu, rekla je Ljiljana Životić Živanović, član Gradsk0g veća za rad i socijalnu politiku.

Jelena Stojanović, samostalni savetnik za socijalnu zaštitu u Gradskoj upravi, osvrnula se na značaj servisa podrške osobama sa invaliditetom.

Kada imamo personalne asistente, razvijenu uslugu pomoći u kući i još neke servise predviđene Zakonom o socijalnoj zaštiti, osobe sa invaliditetom mnogo vise mogu da podnesu društvo i budu njegovi korisni i ravnopravni članovi. Ja verujem da ćemo nastaviti da kontinuirano pružamo podršku socijalno – humanitarnim organizacijama pri čemu je dobrodošla svaka pomoć donator.

Pre nekoliko meseci ponovo smo osvežili partnerstvo sa CSŽ-om, koristeći ovaj put novac individualnih lica iz SAD-a. Odluku da se ponovo uključimo u ovaj proces je želja da promovišemo ljudski dignitet. Ako je on bilo gde u svetu ugrožen, onda je ugrožen i naš dignitet. Veoma nam je drago da veći deo prikupljenog novca dolazi u Smederevo, pošto smo prepoznali značajan napredak u radu ovdašnje kancelarije CSŽ-a, izjavio je Mark De Silva, šef misije CRS-a u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Duško Savić, predsednik Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom u Smederevu, naglasio je da su servisi podrške jedan od ključnih preduslova koji omogućava osobama sa invaliditetom puno učešće i jednakost u ostvarivanju svih ljudskih prava. Predstavljeni su, takođe, programi podrške osobama sa invaliditetom Centra za socijalni rad i Nacionalne službe za zapošljavanje – filijale u Smederevu.

Posao za osobe sa invaliditetom

Među 8.600 nezaposlenih Smederevaca sa evidencije NSZ, 232 su osobe sa invaliditetom. Ove godine kroz aktivne mere zapošljavanja, 88 osoba sa invaliditetom dobilo je posao u našem gradu, rekao je Dragoslav Milovanović, direktor NSZ – filijale u Smederevu.

Оставите одговор