Osobe ometene u razvoju iskazale kreativnost

30

U „Zračku“ povodom Dana invalida

Program koji su 3. decembra, na Dan invalida, izveli korisnici Ustanove za dnevni boravak „Zračak“, dokaz je kreativnosti osoba sa posebnim potrebama, ali i primer konkretne saradnje ustanove sa čačanskim školama.

Uz pomoć zaposlenih u ustanovi, korisnici Dnevnog boravka su pripremili veoma lepu priredbu, na sopstveno, ali i zadovoljstvo brojne publike – roditelja i učenika Gimnazije i OŠ „Milica Pavlović“, predstavnika Grada i institucija sa kojima „Zračak“ sarađuje. Goste su kroz program vodile Milena Baralić i Lidija Vujović, recitovale su Jelena Antonijević i Katarina Radovanović, a osobe ometene u razvoju pokazale su da mogu i umeju da pevaju i plešu. Njima su u muzičkom delu programa dragocenu pomoć pružali bivši i sadašnji učenici Gimnazije, dok su đaci iz OŠ „Milica Pavlović“ stigli sa poklonima.

– Današnja priredba govori da osobe sa posebnim potrebama imaju potrebu da se uključe u sve tokove društvenog života. One su iste kao mi, samo im je potrebno malo vise pomoći – naglasila je vršilac dužnosti direktorka ustanove Angelina Mandić, na svečanosti u „Zračku“.

Ona je podsetila da ustanova za celodnevni boravak, koja je počela da radi u septembru, ima vise od 60 korisnika (kapacitet je za 100 osoba) i ocenila da je njenim osnivanjem značajno pobošljan položaj naših sugrađana sa smetnjama u razvoju.

– Za korisnike i njihove roditelje ustanova je od velikog značaja i oni su zahvalni Gradu, koji je izdvojio ozbiljna sredstva za izgradnju objekta. Na zaposlenima u „Zračku“ je da nastave aktivnosti koje će korisnicima pomoći da se osposobe za normalan život, a njihovim roditeljima da funkcionišu kao i ostali građani, jer sada imaju gde da tokom dana zbrinu hendikepirane članove svoje porodice.

Angelina Mandić ističe da Ustanova želi da sarađuje sa svim srednjim i osnovnim školama u gradu, a sa nekim je saradnja već počela.

– Gimnazijalci su danas u ulozi gostiju, a njih nekoliko i učestvuje u program, pomažući domaćinima u muzičkim tačkama – obaveštava nas Vladimir Živanović, professor sociologije i građanskog vaspitanja.

On smatra da su osobe ometene u razvoju još uvek na margini društvenih zbivanja i da se zdrava populacija prema njima odnosi sa predrasudama.

– Uveren sam da se ljudi najlakše oslobađaju predrasuda ako se direktno suoče sa osobama prema kojima ih imaju. Ovo je i priča o građanskim pravima i dobra prilika da u nastavi građanskog vaspitanja izađemo iz teorije i stupimo na teren prakse – naglašava professor građanskog vaspitanja.

Оставите одговор