Kompanija „Izidžet“ na sudu zbog diskriminacije osoba sa invaliditetom

0

Britanski niskotarifni avioprevoznik „Izidžet“ naredne sedmice će dva puta biti predmet rasprave na sudovima u Francuskoj zbog diskriminacije osoba sa invaliditetom.

Britanski niskotarifni avioprevoznik „Izidžet“ naredne sedmice će dva puta biti predmet rasprave na sudovima u Francuskoj zbog diskriminacije osoba sa invaliditetom.

Žalbeno veće suda u Parizu u ponedeljak, 16. decembra, će razmotriti slučaj hendikapirane putnice kojoj nije dozvoljeno da putuje avionom zato što nije imala pratioca.

U prvoj instanci, u maju 2012, aviokompaniji je određena kazna od 5.000 evra, zatim odšteta putnici od 5.000 evra i jedan evro Udruženju paraplegičara Francuske.

Mari-Patrisija Oaro (39) koja je 20 godina u invalidskim kolicima 2010. je avionom otišla iz Pariza za Nicu. Posada aviona u povratku joj međutim nije dozvolila da iz Nice odleti za Pariz zbog toga što nije imala pratioca koji bi je u slučaju opasnosti pomogao da dođe do izlaza.

Uprkos dobroj volji posade i pilota van dužnosti koji je putovao istim letom i koji se ponudio da tokom leta bude njen pratilac, uprava kompanije nije dozvolila da se putnici izadje u susret, uz objašnjenje da je njen (privremeni) pratilac morao da bude prijavljen pre ukrcavanja.

Mari-Patrisija Oaro je zatim zamoljena da napusiti avion, a putovanje je nastavila kasnije, drugim avionom. Zbog poniženja koje je pretrpela odlučila je da tuži Izidžet, a slučaj je prijavila medijima.

Sličan slučaj će se naredne sedmice naći i pred sudom u Bobinjiju. I u ovom predmetu je putnici u kolicima bez pratica bilo zabranjeno da se ukrca u avion Izidžeta. Izidžet je saopštio da je u oba slučaja postupio po pravilniku, koji je u skladu sa britanskim i evropskim pravilima o aviosaobraćaju.

Оставите одговор