NVO niču kao pečurke, Udruženja OSI na ivici egzistencije

0

Udruženja osoba sa invaliditetom iz Beograda održala su 3. decembra protestni skup na Trgu Nikole Pašića sa kog su poručili da je što pre potrebno izmeniti zakon koji izjednačava nevladine organizacije (NVO) i udruženja, jer se organizacije osoba sa invaliditetom nalaze na rubu egzistencije.

Udruženja osoba sa invaliditetom iz Beograda održala su 3. decembra protestni skup na Trgu Nikole Pašića sa kog su poručili da je što pre potrebno izmeniti zakon koji izjednačava nevladine organizacije (NVO) i udruženja, jer se organizacije osoba sa invaliditetom nalaze na rubu egzistencije.

Jedan od organizatora protesta, predsednik Udruženja distrofičara Beograda, Dušan Trojanović izjavio je za naš portal da smo svedoci da su NVO jedno vreme nicale kao pečurke, a da ima i onih koje su stručne i za osobe sa invaliditetom i za Rome i za stara lica, dok udruženja veoma teško funkcionišu.

On je rekao da postoji osnovana sumnja da se u gradu Beogradu svašta radi mimo propisa i naveo da je Udruženje distrofičara više puta tražilo od gradskih vlasti da objave spisak onih koji su dobili sredstva za projekte sa visinom dobijene sume, ali da im to nikada nije dostavljeno.

Zbog toga, dodao je Trojanović, udruženja će se obratiti ombudsmanu i povereniku za dostupnost informacijama od javnog značaja, a novoj gradskoj upravi će ponoviti zahtev za donošenje pravilnika o postupanju i kriterijumima za finansiranje projekata.

Mi smo imali nepristojne ponude da nam neko isposluje novac na konkursu, a da mu deo novca vratimo, ukazao je Trojanović dodajući da je situacija na republičkom nivou mnogo „prljavija“ i da ima prostora za reakciju inspekcijskih organa, pa i organa krivičnog gonjenja.

Član Izvršnog odbora Gradske organizacije gluvih Beograda (GOGB) Dušan Nikolić izjavio je za naš portal da ta organizacija, koja okuplja oko 2.000 članova i ima brojne aktivnosti, dobija veoma mala sredstva za finansiranje, kao što dobijaju organizacije sa malim brojem članova.

Nikolić je ukazao i da postoji  bojazan da se gluvima i ostalim osobama sa invaliditetom ukinu subvencije za infostan, što bi dodatno otežalo njihov položaj.

Na protestu je ukazano da u Beogradu nije urađena strategija i akcioni plan za rešavanje pitanja osoba sa invaliditetom, da nije adekvatno rešeno pitanje gradskog prevoza, parkiranje, da su selektivno ukinute beneficije na subvencije infostana, kao i da nije usvojen pravilnik o raspodeli sredstava po konkursima za finansiranje osoba sa invaliditetom.

Iako su organizatori protesta pozvali medije na skup, od predstavnika „sedme sile“ pojavio se samo jedan novinar.

Protest su organizovali Udruženje distrofičara Beograda, GOGB, Savez za cerebralnu i dečju paralizu Beograda, Savez invalida Beograda, Savez za pomoć MNRO Beograda,Gradska organizacija slepih Beograda, Sportski savez OSI Beograda, udruženje obolelih od multipla skleroze Beograda ,Udruženje paraplegičara Beograda i Beogradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom.

Njih je danas u Starom dvoru kratak sastanak primio sekretar Sekretarijata za socijalnu zaštitu grada Beograda Nenad Matić, koji im je čestitao 3. decembar Međunarodni dan osoba sa invaliditetom i najavio da će uskoro biti organizovani razgovori o problemima.

 

 

 

Оставите одговор