Međunarodni dan osoba s invaliditetom

U Srbiji će nizom manifestacija biti obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Osnovni problemi oko 700.000 osoba sa invaliditetom koji žive u Srbiji su siromaštvo, nemogućnost pune integracija na tržište rada i zapošljavanje, barijere.

Nizom manifestacija danas će u Srbiji biti obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom čiji je položaj unapređen, ali koje su i dalje diskriminisane, pre svega, zbog stereotipa i predrasuda društva.

U Skupštini Srbije odbori za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva i prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije održaće sednicu sa tačkom dnevnog reda „Uklonimo prepreke, otvorimo vrata – uključenost za sve“.

U parlamentu Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova organizuje javno slušanje na temu „Nacionalna implementacija preporuka CEDAW komiteta Ujedinjenih nacija i CAHVIO Konvencije Saveta Evrope“, a pažnja će biti posvećena i ženama sa invaliditetom.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primiće u Gradskoj kući predstavnike udruženja osoba sa invaliditetom, dok će poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić i predstavnici stručne službe Poverenika posetiti Udruženje stanara Doma, institucije u kojoj žive osobe sa različitim telesnim invaliditetom u Beogradu.

Udruženje za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju Stari grad „Živimo zajedno“ organizuje kreativnu akciju „Inkluzivne stvaralačke radionice povodom Dana osoba sa invaliditetom“.

U Srbiji živi oko 700.000 osoba sa invaliditetom, a njihovi osnovni problemi su siromaštvo, nemogućnost pune integracija na tržište rada i zapošljavanje, barijere.

“Republički zavod za statistiku nije izašao sa preciznim brojem, ali prema procenama koji su uzete na osnovu iskustava u većini zemalja EU, u Srbiji živi oko 700.000 osoba sa invaliditetom, odnosno oko 10 odsto ukupnog stananovništva čine osobe sa invaliditetom“, rekla je Tanjugu državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Brankica Janković.

Оставите одговор