Deca sa posebnim potrebama bez hipoterapije zbog loših vremenskih prilika

0

Sedamnaest mališana sa posebnim potrebama zbog nepovoljnih vremenskih prilika neće moći da ide na terapeutsko jahanje. Naime, nakon što su uspeli da obezbede sredstva za terapijsko jahanje, takozvanu hipoterapiju kako bi deca sa posebnim potrebama mogla da idu na ovaj vid terapije, roditelji ovih mališana nailaze na novi problem u vidu loših vremenskih prilika.

Školski centar za slušno oštećena lica u Subotici dobio je novčana sredstva od gradonačelnika sa ovogodišnje Gradonačelnikove dobrotvorne večeri, kao i donaciju Udruženja poljoprivrednika Subotice čime je omogućena hipoterapija za sedamnaestoro mališana sa posebnim potrebama. Da bi terapija mogla da se sprovodi i tokom jeseni i zime na Hipodromu potreban je specijalan šator koji bi omogućio deci da nastave sa ovim vidom lečenja.

Šestogodišnji Petar Vukov je dete koje ne vidi, ne čuje, boluje od dijabetesa i još niza drugih oboljenja. On je jedan od sedamnaestoro dece- dvanaestoro iz Školskog centra za slušno oštećena lica i petoro iz gradskog Udruženja osoba sa autizmom za koje su obezbeđena sredstva za hipoterapiju. Zahvaljujući Hipodromu i Konjičkom klubu „Bačka“ koji im ustupaju prostor deca sa posebnim potrebama uz obezbeđena novčana sredstva od gradonačelnika Modesta Dučića i novac dobijen od Javnog tužilaštva, kao i donaciju u vidu hrane za konje dobijenu od strane 7 poljoprivrednika, omogućeno je 100 časova terapeutskog jahanja. Roditelji bolesne dece koja već pola godine idu na hipoterapiju kažu da su vidljive značajne promene na bolje kod njihove dece.

Terapeutsko jahanje za decu u Subotici se sprovodi u Konjičkom klubu „Bačka“ pri sekciji za jahanje. Terapeut Sara Sajc ima terapeutskog konja Farinu, uvezenog iz Austrije. Farina je specijalno treniran konj za ovu vrstu terapije. Jedan čas traje od 15-30 minuta u zavisnosti od težine oboljenja. Hipoterapeutkinja se prvo konsultuje sa timom lekara i u zavisnosti od težine oboljenja se određuje vrsta vežbi koje će se raditi. Da bi terapija pokazala rezultate potreban je minimum jedan čas nedeljno u trajanju od godinu dana.

Da bi se hipoterapija nastavila i tokom jeseni i zime potrebno je obezbediti šator dimenzija 20×40 m, kako bi se omogućilo nesmetano kretanje po suvoj podlozi, kako za dete, tako i za konja i terapeuta. Roditelji apeluju na ljude dobre volje koji imaju mogućnosti da im doniraju bilo novac, bilo šator, ili barem konstrukciju za njega kako bi se hipoterapija nastavila i tokom zime.

Оставите одговор