Krov u fazi raspadanja, pretnja za stanare

0

U Domu za odrasla invalidna lica u Zemunu 15. oktobra se organizovala prodaja umetničkih dela štićenika objekta, a novac je namenjen obnovi krova.

Dela Ljubice Muzički, Ane Nikić i Radoslava Radulovića, slikarskog trojca iz Doma za odrasla invalidna lica u Zemunu, bila su izložena 15. oktobra u biblioteci ove ustanove osobama i kompanijama dobre volje koji su želeli da podrže prodaju umetničkih dela ovih stanara. Novac je namenjen za obnovu dotrajalog krova na objektu koji je osnovan pre 15 godina, najavljuje Srđan Simeunović, v. d. direktora doma.

– Cilj akcije je da prikupimo novac neophodan za renoviranje krova i krečenje zgrade. Osim što prokišnjava, krovna konstrukcija je i u fazi raspadanja. Toliko je istrulila da je pitanje nedelje kada će se srušiti – kaže Simeunović, dodajući da su nedavnim obilaskom stručnjaci procenili da je za kompletnu rekonstrukciju potrebno najviše 30 miliona dinara.

U ustanovi koja se bavi zbrinjavanjem osoba sa telesnim invaliditetom iz cele Srbije živi 80 stanara. Većina njih je u invalidskim kolicima i uglavnom žive od porodične, invalidske penzije ili naknade za tuđu negu i pomoć.

– I njima treba obezbediti život dostojan čoveka. Zato je bitno da se krov što pre obnovi. Obezbedili smo novac za popravku velike mašine za veš, od pre četiri meseca u domu ponovo radi lift za čiju popravku je izdvojeno oko milion dinara, dok je japanska ambasada darivala novac za kombi -nabraja direktor.

I parking ispred glavnog ulaza u zgradu je oslobođen, pa su stanari, pre svega zahvaljujući predsedniku Udruženja stanara doma, dobilo novo parkiralište. U kuhinji su zamenjene česme, pločice na podu, komarnici, izgletovan je plafon, povećan je broj stolica, klupa i stolova…

– Kada sam pre sedam meseci došao na čelo ove ustanove, sačekali su me i stari dugovi za komunalije, čak 15,9 miliona dinara, i to za vodu, kanalizaciju, struju, gas… Sada se situacija znatno popravila, jer smo kroz protokole o otplati zaostalih dugova na rate sa „Vodovodom“ i EDB-om uspeli da se oslobodimo starog tereta – ističe Simeunović.

Štićenici od 20 do 65 godina

U domu žive osobe sa invaliditetom, uzrasta od 20 do 65 godina. Mesečna cena boravka iznosi 42.000 dinara, a štićenicima sa na raspolaganju medicinska i psihološka pomoć, defektologa i radnog terapeuta. Željko Dimitrijević, prošlogodišnji paraolimpijski šampion, jedan je od stanara doma. Pod krovom ove ustanove vreme provodi i Predrag Vukasović,  doktor pravnih nauka, koji radi u Institutu za uporedno pravo, a velike zasluge za napredovanje doma pripisuje se još jednom njegovom stanaru – Goranu Jankoviću, predsedniku Udruženja osoba sa invaliditetom.

Оставите одговор