Zašto, kako i što nas uopće vuče ‘tamo dolje’

45

Premda je uvriježeno mišljenje da je kvaliteta života osoba s invaliditetom prilično siromašna, srećom, tomu nije tako.
Postoji niz mogućnosti za rekreaciju, bavljenje sportom i ostalim ‘manje važnim’ životnim aktivnostima i za nas, koji iz ovog ili onog razloga živimo u invalidskim kolicima ili s nekim drugim hendikepom.

Premda je uvriježeno mišljenje da je kvaliteta života osoba s invaliditetom prilično siromašna, srećom, tomu nije tako.

Postoji niz mogućnosti za rekreaciju, bavljenje sportom i ostalim ‘manje važnim’ životnim aktivnostima i za nas, koji iz ovog ili onog razloga živimo u invalidskim kolicima ili s nekim drugim hendikepom. Ronjenje je, također, jedna od tih aktivnosti.

Školovanje, odnosno tečaj za osobe s invaliditetom ne razlikuje se puno od ‘standardnog’ tečaja. Međutim, postoje određene specifičnosti. Ozljede kralježnične moždine i bolesti koje za posljedicu imaju smanjenu funkcionalnost ili oduzetost ekstremiteta, kao i amputacije, zatim multipla skeroza, dječja paraliza i slične bolesti, specifične su svaka za sebe i svaka se osoba s njima nosi na svoj način.

Isto tako je i kod ronjenja – jedna će osoba brže savladati ovu ili onu vježbu a druga sporije, jedna će plivati brže a druga će se prije zamarati… no zajedničko svima jest da osobe s invaliditetom mogu samostalno roniti! Samostalno roniti znači stvarno roniti – biti slobodan u vodenom okruženju, vladati svojim tijelom i uživati; a ne ‘roniti’ na način da se oslanjamo na fizičku snagu i dobru volju osobe koja će nas ‘tegliti’ i plivati umjesto nas.

Iako je već pomalo istrošena fraza kako je ‘plivanje izuzetno korisno za sve, pa tako i za osobe s invaliditetom’, potrebno je i dodati kako ronjenje briše tu barijeru –  između osoba s hendikepom i onih bez njega. U vodi nema barijera, nema stepenica i prividno – nema težine vlastitog tijela. Standardna oprema omogućava da tijelo jednostavno lebdi u vodi. Lebdjeti se ne može naučiti preko noći, ali nakon što se savlada ta vještina nagrada je veličanstvena. Možemo biti sretni što je naše more još koliko toliko očuvano i što možemo uživati u njegovim ljepotama bez ograničenja i bez razlika koje inače postoje između nas i ‘onih zdravih’.

Uz samo ronjenje, tu je i mogućnost upoznavanja drugih ljudi sa različitim afinitetima, profesijama, interesima… ali svi sa istom poveznicom – ljubav prema ronjenju, podmorju, prirodi. Kroz redovite treninge, ronilačke vikende pa i sastanke u klubu, upoznajemo jedni druge i malim koracima postižemo ono što su većinom velike i prazne riječi većine   „velikih političara“ – rušimo predrasude o osobama s invaliditetom. I to uspješno.

Ukoliko ste zainteresirani uključiti se u naš rad, bit će nam zadovoljstvo pomoći Vam u savladavanju tehnika koje su potrebne za samostalno ronjenje i uvesti Vas u novi svijet – svijet bez barijera i bez predrasuda.

Kontakt osoba:

Zoran Vlah

GSM: 091 1353539

e-mail: zoran.vlah@rkgeronimo.hr

Оставите одговор