Opština uskratila prevoz do škole bolesnoj deci

Asistenti “čekaju” sednicu

– Na dnevnom redu naredne sednice SO Inđija, zakazane za 16. oktobra, Opština će obezbediti finansijska sredstva za angažovanje ličnih pratilaca čija je obaveza da decu sa smetnjama u razvoju prate do škole i nazad – kažu u opštini Inđija.

Porodica Stanić prevoz za sina Zorana do Novog Sada organizuje i plaća sama

Četiri porodice iz Inđije koje imaju decu sa teškim oblicima invaliditeta proživljavaju pakao od kako su im mališani krenuli u školu. Naime, oni prevoz do specijalne škole u Novom Sadu organizuju i plaćaju sami, a još uvek nisu dobili personalne asistente, tako da i sami odlaze u školu kako bi pomogli svojoj deci.

Iako je zakonska obaveza Opštine da obezbedi i prevoz i asistente, to se ni skoro mesec dana od početka školske godine nije desilo.

– Mi smo roditelji jedanaestogodišnjeg dečaka koji ima ozbiljnu formulu autizma. On je krenuo školske 2010/11. godine u redovnu školu, jer je te godine počela da se uvodi inkluzivna nastava. Međutim, i pored dobre volje osoblja OŠ “Petar Kočić”, to nije moglo da funkcioniše jer naš sin ne može sam da se stara o sebi, treba mu uvek nadzor i usmeravanje, ne govori i ne razume govor. Mi smo nakon dve godine Zorana prebacili u Specijalnu školu “Milan Petrović” u Novom Sadu, a Opština nam je usmenim putem obećala organizovanje prevoza – kaže Igor Stanić, napominjući da je Opština platila prevoz putem projekta koji je napravilo Udruženje “Moj svet”.

Iz Inđije u specijalnu školu svakodnevno putuje četvoro dece, a pored Zorana, sa autizmom je jedno dete sa Daunovim sindromom koje je i gluvo, drugo sa autizmom i slepo, kao i jedna devojčica koja ima umerene teškoće. Stanje ove dece je ozbiljno i gradski prevoz se ne preporučuje.

– U avgustu su nam saopštili da ne možemo više da dobijemo prevoz. U razgovoru sa načelnicom društvenih delatnosti i zamenikom predsednika Opštine koji je prisustvovao jednom od sastanaka, saopšteno nam je da nije problem gorivo, jer imamo pravo da refundiramo putne troškove za školsku decu koja putuju van teritorije Inđije, kao da nije problem ni vozilo, jer će nam ga ponovo pozajmiti. Problem su plata pratiocu i vozaču, jer im je Revizorska komisija skrenula pažnju da je način na koji je sve organizovano bio neregularan – kaže Jadranka Stanić.

Roditelji se sada sami dovijaju kako da decu prebace do škole dok iz Opštine poručuju da oni čine sve što zakonski okviri dozvoljavaju kako bi razreši pitanje prevoza dece sa posebnim potrebama.

– Prethodne školske godine, iako to nije bila naša zakonska obaveza, kroz projekat smo obezbedili vozilo, vozača, finansirali troškove prevoza dece i troškove prevoza ličnog pratioca kao i honorar pratioca i vozača za četvoro dece.

Opština je u obavezi da u skladu sa zakonom i u ovoj školskoj godini obezbedi sredstva za prevoz dece i učenika sa smetnjama u razvoju što će i učiniti – kažu u Opštini napominjući da Zakon nalaže da pokriju troškove, a ne da organizuju prevoz za te svrhe.

Isto tako, Opština je pokrenula postupak nabavke adekvatnog vozila i u narednih nekoliko meseci postupak će biti okončan. Do tada roditelji moraju da se organizuju sami, a kako bi se izborili za prava svoje dece kontaktirali su i Ombudsmana koji se obratio Opštini i tražio da bude obavešten na koji način će da reše ceo problem.

Оставите одговор