O životu osoba sa invaliditetom

1

Počinje Medjunarodni filmski festval „Uhvati sa mnom ovaj dan“

Filmski festival „Uhvati sa mnom ovaj dan!“, koji se od 2003. godine održava u Novom Sadu, obuhvata projekcije domaćih i inostranih filmova na temu „Život, aktivnosti i dostignuća osoba sa invaliditetom“, odnosno na temu invalidnosti kao i niz pratećih programa.

Ovogodišnje izdanje Festivala počinje sutra u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada svečanim izložbe fotografija Maje Tomić „Nemoguća misija“, istakla je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Milesa Milinković, direktorka festivala. Ona je, takođe istakla da se radi o veoma zanimljivim fotografijama čija je tema zgrade i institucije na kojima postoje pristupi za osobe sa invaliditetom, ali koji nisu prilagođeni njihovim stvarnim potrebama pa im često ulazak u institucije predstavlja „nemoguću misiju“.

Sutra će nakon otvaranja izložbe biti prikazan film „Učiteljice danas“, u četvrtak su na repertoaru nagrađen filmovi iz prošle godine, dok će u petak i subotu biti prikazani filmovi pristigli na konkurs.

– Sve projekcije su besplatne i počinju od 17 sati. Mi u žiriju ćemo svakako vrednovati kvalitet i umetnički domen. Naravno, ne prihvatamo patetiku koja prelazi granicu umetnosti, istakao je juče Zoran Cvetković, jedan od članova stručnog žirija.

Festival se završava u nedelju, a organizatori su završni program nazvali „Dan za Tijanu“ u spomen na preminulu Tijanu Petrović, saradnicu festivala koja je bila i član žirija pre tri godine. Organizatori Filmskog festivala su Kreativno – afirmativna organizacija „Parnas“ iz Novog Sada u saradnji sa brojnim organizacijama, a generalni pokrovitelj je Erste banka.

Izostala finansijska pomoć gradske uprave

Međunarodni filmski festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i socijalne politike Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, a po rečima Milese Milinković, organizacioni tim je bio vrlo iznenađen što je ove godine izostala pomoć od gradske uprave. „Dobijali smo podršku svih predhodnih godina i to od različitih stranaka koje su bile na vlasti. Iznenadili smo se što Festival nije podržala sadašnja uprava, jer Grad koji pretenduje da bude Evropska prestonica kulture ne bi trebalo da ignoriše festival koji za cilj ima da prikaže pozitivnu, kreativnu i optimističku stranu ličnosti sa invaliditetom“, istakla je Milinković.

Оставите одговор