OLAKŠICA: Obavezan tumač znakovnog jezika

1

Pomoć gluvim osobama
Izvršna direktorka NOOIS Ivanka Jovanović kaže za Kurir da se njihova organizacija redovno zalaže za borbu protiv diskriminacije invalida

BEOGRAD – Sve institucije će morati da obezbede tumače na znakovnom jeziku.
Osobe oštećenog sluha, kojih ima blizu 100.000, prema podacima Saveza gluvih i nagluvih Srbije, uskoro će dobiti mogućnost da nesmetano koriste srpski znakovni jezik.

Naime, u skupštinsku proceduru uskoro ulazi Predlog zakona o srpskom znakovnom jeziku uz podršku Nacionalne organizacija osoba sa invaliditetom Srbije NOOIS. Izvršna direktorka NOOIS Ivanka Jovanović kaže za Kurir da se njihova organizacija redovno zalaže za borbu protiv diskriminacije invalida.

– Upravo zahvaljujući angažovanju NOOIS, u mnoge zakone su uključeni elementi o nediskriminaciji kada je reč o invalidnosti, a ovo je samo jedan od brojnih primera. Ovaj zakon se bavi pravima osoba oštećenog sluha na upotrebu znakovnog jezika u postupcima pred organima javne vlasti, u oblastima radnih odnosa, obrazovanja i vaspitanja, zdravstvene zaštite, socijalne zaštite, informisanja i telekomunikacija.

Drugim rečima, sve institucije sistema moraće da obezbede tumače za gestovni jezik u situacijama kada to osobi oštećenog sluha bude potrebno – kaže Jovanovićeva.

Оставите одговор