Besplatno parkiranje za invalide iz Pančeva u celoj Srbiji

0

PANČEVO, 15. avgust 2013. (TV Pančevo) – Od ove nedelje invalidi iz Pančeva će moći besplatno da koriste parkinge koji su specijalno obeleženi za njih u celoj Srbiji, pošto je Gradsko veće usvojilo novi Pravilnik o izdavanju parking-karte za lica sa invaliditetom.

PANČEVO, 15. avgust 2013. (TV Pančevo) – Od ove nedelje invalidi iz Pančeva će moći besplatno da koriste parkinge koji su specijalno obeleženi za njih u celoj Srbiji, pošto je Gradsko veće usvojilo novi Pravilnik o izdavanju parking-karte za lica sa invaliditetom. U „Higijeni“ kažu da ostali građani sve više poštuju parkigne za invalide, koji su obeleženi žutom bojom. Ne treba zaboraviti da besplatno parkiranje važi i za trudnice.

Gradsko veće prihvatilo je Pravilnik o izdavanju parking-karte za lica sa invaliditetom, tako da će sada gradska Agencija za saobraćaj invalidima izdavati parking-karte koje će važiti na teritoriji cele Srbije.

– Nema nekih velikih novina u samom Pravilniku. Sve kategorije invalida koje su mogle da ostvare pravo na besplatno parkiranje na parkiralištima predviđenim za parkiranje vozila invalidnih lica – ostaju. Jedina novina je što smo propisali da pravo na parking-kartu ima lice koje ima prebivalište na teritoriji Grada Pančeva, odnosno da je vozilo sa registarskim oznakama Pančevo, ističe direktor gradske Agencije za saobraćaj Ranko Marčetić.  Obeležena parking-mesta za invalide diljem čitave Srbije tako postaju dostupna invalidima iz svih sredina – Pančevcima u drugim mestima, a građanima iz drugih mesta u Pančevu.

– Bilo koja lokalna samouprava koja ima obeležena opšta mesta za parkiranje invalidnih lica moći će da koristi ta mesta. U Beogradu, tamo gde invalidi stanuju, postoje i mesta koja su personalizovana za određenu registarsku oznaku vozila invalida. Na tim parking-mestima invalidna lica iz drugih lokalnih samouprava ne mogu da se parkiraju, nego mogu samo na opštim parkiralištima, objašnjava Ranko Marčetić.

Republičko Udruženje parkirališta je svim gradovima sugerisalo da donesu ovakvu odluku jer se dešavalo da „pauk“ odnese vozilo invalida iz nekog drugog grada, koje bi se parkiralo na nekom od 62 mesta obeležena za invalide i u Pančevu, što je bilo u skladu sa tadašnjim propisima.

– Često se dešavalo da su ljudima koji dođu iz druge opštine ili iz druge zemlje Evropske unije i parkiraju na uredno obeleženom mestu za invalide odneta vozila sa tih parking-mesta iako su invalidi, jer naša odluka to nije predviđala. U svakom gradu u Srbiji je tada bila drugačija odluka. Međutim, sada smo se dogovorili na koordinaciji Udruženja parkirališta da sve opštine i sve članice usaglase svoje odluke sa ovim predlogom. Znači, da na obeleženo parking-mesto za osobe sa invaliditetom može da parkira indvalid iz druge države i druge opštine, objašnjava izvršni direktor JKP-a „Higijena“ Zoran Radojković.  Radojković kaže da je iz godine u godinu sve manje problema sa nepoštovanjem posebnosti ovakvih parkinga.

– Ne zato što služba parkinga ne radi, nego zato što su naši sugrađani sve više svesni za koje osobe je predviđeno to parking-mesto, pa izbegavaju jer znaju da mogu da budu odneseni. Mogu reći da je u proteklom periodu oko 20 odsto vozila bilo odneseno sa takvih mesta u odnosu na ukupni broj odnesenih nepropisno parkiranih vozila, naglašava Zoran Radojković.

Iako smo navikli da je svaka promena dopunjena novim troškovima za korisnike, iz gradske Agencije za saobraćaj tvrde da kod usvojenog Pravilnika to nije slučaj.

– Lica sa invaliditetom nemaju nikakve troškove za dobijanje ovih parking-karti, što se tiče podnošenja zahteva, overa… Sve je besplatno, objašnjava Ranko Marčetić.

Iz „Higijene“ podsećaju da pravo besplatnog korišćenja parkinga imaju i trudnice. Na osnovu isprave koju mogu premeštati iz vozila u vozilo, ovo pravo je ipak ograničeno samo na zonirane gradske parkinge, kojih, doduše, ima i najviše. Zato treba imati u vidu da se trudnice ne mogu besplatno parkirati na privremenim parkiralištima, kao što je, na primer, ono pored Buvljaka.

 

Оставите одговор