Porod sa dripom uzrokuje autizam?

0

„U Banjaluci djeca s autizmom nemaju prijatelje u školi, nemaju komšiluk, kaže Spremo“
BANJALUKA – Djeca čije su majke imale inducirani porođaj i trudove pojačane sintetičkim hormonima (porod takozvanim dripom) više su izložena mogućnosti pojave autizma, a ovaj je rizik naročito izražen kod muške djece, tvrdi se u najnovijoj američkoj studiji, objavljenoj u prestižnom stručnom magazinu „JAMA Pediatrics“.

BANJALUKA – Djeca čije su majke imale inducirani porođaj i trudove pojačane sintetičkim hormonima (porod takozvanim dripom) više su izložena mogućnosti pojave autizma, a ovaj je rizik naročito izražen kod muške djece, tvrdi se u najnovijoj američkoj studiji, objavljenoj u prestižnom stručnom magazinu „JAMA Pediatrics“.

Ova studija bi mogla uznemiriti dosta roditelja u BiH jer se mnogo djece u našoj zemlji rađa uz pomoć dripa.

Istraživanje je sprovođeno od 1997. do 2007. godine na reprezentativnom uzorku oko 625.000 djece rođene između 1990. i 1997, a rezultati do kojih su došli američki naučnici, mada još u domenu teorije, morali bi da alarmiraju i bh. struku. Ipak, naučnicima još nije jasno gdje je direktna veza između induciranog porođaja i pojave autizma, dok ginekolozi, pak, tvrde da je ovakav porođaj bezbjedan i ponekad neophodan kako bi se spasio život bebe.

Prema pomenutom istraživanju, barem dva slučaja razvoja autizma na 1.000 poroda mogla bi biti spriječena ukoliko bi se prestao koristiti inducirani porođaj.

Sajmon Gregori, profesor s Univerziteta Djuk, kaže da je mnogo kontroverznih dokaza o povezanosti autizma i indukovanog porođaja, ali i da se zaključci istraživanja ne mogu ignorirati s obzirom na to da je rađeno na prilično velikom uzorku.

„Naše istraživanje nije imalo za cilj da majku dovedemo u situaciju da automatski odbije inducirani porođaj jer ne želi da joj dijete bude autistično. Naravno da bi to bilo pogrešno. Ipak, s obzirom na to da je pronađena veza, neophodno je obaviti dodatna istraživanja“, rekao je Gregori, zaključujući da se neophodno fokusirati na faktore pri samom porođaju koji bi mogli dovesti do autizma.

Brane Lolić, ugledni banjalučki pedijatar, ističe da ovo istraživanje u svakom slučaju zaslužuje pažnju struke.

„Treba da se upoznamo s rezultatima ove nove teorije, pogotovo što se ne znaju pravi uzroci autizma, kojem je izloženo sve više djece i u BiH“, kazao je Lolić.

Mira Spremo, dječji psihijatar s banjalučke Klinike za psihijatriju, vjeruje da je istraživanje ozbiljno čim ga je objavio magazin „JAMA Pediatrics“.

„Nisam to čitala i ne mogu ništa konkretno reći o tome, ali ako je JAMA to objavila, u to ne sumnjam. Međutim, reći ću vam nešto drugo. U Banjaluci djeca s autizmom nemaju prijatelje u školi, nemaju komšiluk, nemaju čak ni čestitu ordinaciju logopeda, ali imaju ogromne poteškoće u društvu“, ističe ona i zaključuje da ne postoji jedan uzrok autizma, nego su oni multifaktoralni.

I za Mirjanu Kojić, predsjednicu Udruženja „Djeca svjetlosti“ iz Banjaluke, mnogo je značajnije kako trenutno pomoći autističnim mališanima.

„Treba da se zapitamo kako pomoći ovoj djeci, prema kojoj naše udruženje ima ogromne obaveze. Teorija ima više, a ovo je jedna od njih i to prepuštamo stručnjacima. Ja, koja imam brata, odraslog autistu, nikad ne ulazim u to šta je razlog, nego idem na to da pomognemo i pokrenemo društvo“, istakla je Kojićeva.

Naime, ono što je bilo poznato do ovog istraživanja jeste da je autizam uzrokovan kombinacijom genetike i uslova u materici tokom ranog stadija života i razvoja djeteta te da se razvija kod 13 od 1.000 dječaka i četiri od 1.000 djevojčica.

Ipak, najnovije istraživanje je pokazalo zabrinjavajući trend prema kojem je ova stopa za trećinu viša kod dječaka čije su majke koristile drip tokom poroda, dok je takva stopa kod djevojčica znatno manja.

Ispitati i  ulogu lijekova

Stručnjaci smatraju da je neophodno dokazati da li su uzrok lijekovi koji se koriste pri indukovnom porođaju ili je riječ o samoj trudnoći koja je takva da zahtijeva korištenje dripa. Takođe je, prema ovoj studiji, neophodno istražiti kako se mozak ploda razvija kod takvih trudnoća.

Оставите одговор